Najnovije vesti

VLADIKA GRIGORIJE DEMANTOVAO PREMIJERA CG: Niko sa strane nije hteo da spreči izbor Joanikija za mitropolita!
Foto: Youtube Printscreen

JASNO

VLADIKA GRIGORIJE DEMANTOVAO PREMIJERA CG: Niko sa strane nije hteo da spreči izbor Joanikija za mitropolita!

Crna Gora

Episkop dizeldorfski i nemački Grigorije izjavio je danas da je Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio iskren, sa puno slobode i dobronamernosti i da je rezultirao izborom dva izvrsna arhijereja, episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija i valjevskog Isihija.

Episkop Grigorije je kazao da je izbor episkopa Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog bio nedvosmislen i da nije postojala nikakva mogućnost da se nešto drugo desi.

"Iako je bilo čudnih insinuacija, da je neko sa strane pokušavao da odloži izbor crnogorskog arhijereja, izbor Joanikija za mitropolita je svakako bio prirodan sled stvari. Nisam se obazirao na priče i pokušaje sa strane, jer sam imao jasan utisak da to ne može niko da spreči", naglasio je vladika.

Ovom izjavom i episkop Grigorije demantovao je premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da je lider DF-a Andrija Mandić pokušao da odloži izbor Mitropolita Joanikija.

Govoreći o izboru Metodija i Isihija za episkope, Grigorije je istakao da je već 22 godine član Sabora SPC i da odavno srpska crkva nije dobila dva tako dobra eparhijska arhijereja u jednom trenutku.

"Obojica imaju veliko iskustvo, Isihije je bio iguman manastira Kovilj, a Metodije iguman manastira Svetog Petra na Cetinju. Njihov doprinos crkvi će biti ogroman", rekao je vladika.

Posle ovog Sabora, dodao je vladika Grigorije, stekao sam utisak da se naša Crkva na pravi način obnavlja.

"Ovo je bio prvi Sabor SPC s novim patrijarhom Porfirijem. Sabor je bio iskren, otvoren, sa puno slobode i dobronamjernosti. Bilo je i momenata koji su bili teški za prevazilaženje, ali jezik kojim se govorilo je bio crkveni i na jednom ozbiljnom nivou", ocenio je vladika.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja