Najnovije vesti

GOJKO PEROVIĆ O CRNOJ GORI: Ne pamtim ovoliko jedinstvo naroda i Crkve
Ocena Rektor Cetinjske bogoslovije, Foto: screenshot

rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog

GOJKO PEROVIĆ O CRNOJ GORI: Ne pamtim ovoliko jedinstvo naroda i Crkve

Crna Gora

Crkva ima zadatak da sabere i angažuje ljude za izvršenje zadatka koji je formulisao patrijarh Pavle u svojoj poruci „Budimo ljudi“

Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore je civilizacijska društvena potreba koju moramo zadovoljiti, izjavio je rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Gojko Perović i dodao to mora biti učinjeno blagovremeno i na način koji neće narušiti ni crkvene kanone ni državne propise.

Udar i iskra u kamenu

- Ovu temu ne bi trebalo koristiti za dnevnopolitička prepucavanja i stranačka razračunavanja. Potpisivanjem ugovora, pažnju društva i institucija u Crnoj Gori treba skrenuti sa crkvenih tema na teme vezane za život građana i prosperitet države - rekao je Perović u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

Upitan kako vidi odnos Crkve i naroda, Perović je kazao da se upravo izašlo iz okolnosti koje su nam posvedočile da upravo „udar“ vrlo često traži i „nađe iskru u kamenu“.

Složni Litija za odbranu svetinja SPC
Složni Litija za odbranu svetinja SPCfoto: Nemanja Nikolić

- Nevolje i iskušenja po pravilu rode novi kvalitet. E sad, ako konstatujem da ne pamtimo ovakvo i ovoliko jedinstvo naroda i Crkve, tačnije naroda u Crkvi ili oko Crkve, onda bi trebalo tu konstataciju da prati zadovoljstvo, a ja bih tom zadovoljstvu pridodao oprez i dodatnu pastirsku brigu - rekao je on.

Na pitanje koji su, prema njegovom mišljenju, ključni zadaci i izazovi SPC u narednom periodu, Perović citira reči Njegoša upućene mitropolitu Danilu Petroviću i kaže: „O, da znadeš šta te jošte čeka.“

Zadatak

Ne treba, kaže, velika pamet pa zaključiti da se te reči odnose na svako pokolenje crkvenih pastira pa i na ovo naše, na arhijerejstvo i sveštenstvo SPC.

- Crkva ima zadatak da u narednim vremenima sabere i angažuje ljude za izvršenje zadatka koji je formulisao blaženopočivši patrijarh Pavle u svojoj poruci „Budimo ljudi“ - kaže Perović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja