GLASA SE O SMENI LEPOSAVIĆA ZBOG IZJAVE O SREBRENICI, DF: Da smo znali kako će da se ponaša, Krivokapić ne bi bio na tom mestu
Foto: Printscreen

burno u skupštini crne gore

GLASA SE O SMENI LEPOSAVIĆA ZBOG IZJAVE O SREBRENICI, DF: Da smo znali kako će da se ponaša, Krivokapić ne bi bio na tom mestu

Crna Gora -

Poslanici u Skupštini Crne Gore počeli su danas raspravu o predlogu za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji je inicirao premijer Zdravko Krivokapić nakon iznošenja stavova o Srebrenici.

Obrazlažući predlog za smenu Leposavića u Skupštini, Krivokapić je poručio da je doneo odluku za budućnost svih građana i dodao da je razočaran i time što je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost.

"Moj izbor je jasan vi birajte po vašoj savesti. Ja ne kalkulišem, oni koji kalkulišu trebaju da znaju da to nije pitanje lične ili partijske koristi već pitanje kako ćemo biti u budućnosti viđeni", poručio je Krivokapić.

Dodao je i da je predlogom Leposavića napravio grešku.

"Ali valjda ja imam pravo da ispravim grešku. Uradio sam što sam morao, trebao i jedino mogao da učinim. Prije ili kasnije građani će saznati pravu istini i sve će im biti jasno. A vi poslanici glasajte po savesti", rekao je Krivokapić.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA, dok su iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije poručili da će biti protiv.

Poslanici DPS-a bojkotuje rad Parlamenta, i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Vlada Crne Gore, Zdravko Krivokapić
foto: Youtube/Skupština Crne Gore

Ko neće glasati za Leposavićevu smenu?

Poslanici DF, SNP i Demokrata neće glasati za smenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, rekli su predstavnici tih partija u Skupštini. Šef kluba DF Slaven Radunović poručio je Krivokapiću da ne bi bio na tom mestu da su znali kako će se ponašati.

Radunović je saopštio da je premijer Krivokapić, kako kaže, ishitrenim potezom doveo u situaciju da se rasprava u Skupštini više tiče njega nego Leposavića.

Za ovakvu odluku je, kako kaže, potrebno da se prvo obezbedi većina.

Radunović je ponovio da DF neće glasati za smenu Leposavića.

Vladimir Leposavić
Vladimir Leposavić foto: S Matic

„Znate li da otvarate Pandorinu kutiju, da svako od vas može da bude smenjen sa jednim glasom opozicije. Šta ćemo da radimo ako se DPS ne pojavi, pa ne bude smenjen Leposavić. Nećete valjda napraviti presedan i reći, nema veze nastavljamo da radimo“, naveo je Radunović.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da se neprijatno oseća, povodom rasprave o smeni Leposavića. Pitao je aktuelnu vlast da li misle da će im građani sve oprostiti samo da se DPS ne vrati. Saopštio je i da u novoj većini nema saradnje.

„Stvari rešavamo sporo i sada se postavlja pitanje ko će sa kim da glasa za rešenje ministra pravde. SNP-u ne pada na pamet da sa DPS-om glasa za smenu Leposavića, po cenu da se sutra održe izbori”, naveo je Ivanović.

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić kazala je da će ona glasati za smenu Leposavića.

Sporna izjava o Srebrenici

"Uopšte ne mogu da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanje. Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi", izjavio je ministar Leposavić u Skupštini 26. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića iz Demokratske partije socijalista (DPS) da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Ne znam da li je postojala genocidna namera 1995. u Srebrenici. Mogu samo da verujem ili ne verujem sudijama iz Haga, bilo onim koji su glasali za ovu pravnu kvalifikaciju, ili onima iz istog sudskog veća koji su o ovom pitanju zauzeli ili izdvojeno ili posebno mišljenje", kazao je Leposavić i dodao da je ovo pitanje i predmet "stručnih polemika".

Za ministra Leposavića je to, kako je rekao, "razumljivo", jer je odluka Međunarodnog suda pravde, koja je okvalifikovala događaj u Srebrenici kao genocid, zasnovana na presudi Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

"Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju, osim što je osnovan rezolucijom, umesto međunarodnim ugovorom, gotovo je u potpunosti izgubio legitimitet kad je uvrđeno da su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovu uništeni u tom sudu", rekao je Leposavić.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track