IZDAJA: Krivokapić za manje od godinu dana izneverio sve - glasače, SPC i vernike iz litija, političke saborce...
Foto: EPA / Boris Pejović

sve pogrešno

IZDAJA: Krivokapić za manje od godinu dana izneverio sve - glasače, SPC i vernike iz litija, političke saborce...

Crna Gora -

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić za manje od godinu uspeo je da izneveri glasače, SPC i vernike koji su mesecima bili na litijama protiv otimanja svetinja srpske crkve u toj državi, zatim političke saborce koji su ga i doveli do funkcije na kojoj se nalazi...

Ništa od reformi

Naime, iako su, nakon formiranja ekspertske vlade, glasači od Krivokapića očekivali važne reforme i raskrinkavanje svih afera prethodnog režima oličenog u liku lidera DPS Mila Đukanovića, te smenu svih njegovih ljudi - to se nije dogodilo. Upravo zbog toga Demokratski front (DF), koji je Krivokapića i doveo na vlast, traži njegovu ostavku i izbor novog predsednika tamošnje vlade. Takođe, Krivokapić još nije potpisao ni Temeljni ugovor sa SPC, kojim treba da se zaštiti imovina crkve u Crnoj Gori. Umesto potpisa na već sačinjeni ugovor, Krivokapić je sada predložio novu verziju, što je za SPC, kako su mediji prekjuče objavili, neprihvatljivo. Time je Krivokapić praktično izneverio SPC, ali i sve ljude koji su, i po snegu i minusu, na litijama branili svetinje.

Glumio vernika

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike, kaže da su građani Crne Gore, koji su doneli avgustovsku pobedu prošle godine, očekivali da će Zdravko Krivokapić da formira reformsku i progresivnu vladu.

Vladimir Pavićević
foto: Privatna Arhiva

- Za manje od godinu dana pokazalo se da je gospodin Krivokapić nedorastao ovom jedinstvenom i neponovljivom momentu crnogorske politike i crnogorske istorije. Izneverio je crnogorske građane, izneverio je svoje nekadašnje političke saveznike, a ovih dana vidimo da je sve vreme glumio vernika i da stvara probleme i u odnosima sa crkvom. Imamo problem i najbolji način da se reši ovaj problem je da postojeća skupštinska većina izabere novog premijera i novu vladu u celosti i da se uz punu posvećenost krene u reforme - navodi Pavićević za Kurir.

Aleksa Bečić:

Može rekonstrukcija, ali premijer ostaje isti

Aleksa Bečić, Crna Gora, predsednik skupštine CG
foto: Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je onima koji ne podržavaju Krivokapića da sa DPS mogu da skrate mandat Skupštini ili da sruše vladu. On je naveo da jeste za rekonstrukciju vlade, ali ne i za promenu premijera, odnosno da Krivokapić ima njegovu punu podršku i da je njegov ostanak na toj funkciji neupitan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja