JOANIKIJE JASNO PORUČIO: Nigde drugo neću tražiti tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio! On pripada SPC!
Foto: Youtube prtscr / Saborni hram Hristovog Vaskrsenja - Podgorica

uoči ustoličenja

JOANIKIJE JASNO PORUČIO: Nigde drugo neću tražiti tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio! On pripada SPC!

Crna Gora -

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije danas je poruku protivnika njegovog ustoličenja na Cetinju nazvao podmuklom i tužnom i poručio da neće "nigde drugo da traži svoj tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio".

"To je onaj tron koji pripada ovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je svetosavski tron", rekao je Joanikije, prenose podgoričke Vijesti.

Dodao je da nije želeo da odlaže ustoličenje jer "niko nema to pravo da traži".

Naglasio je da je učinjeno sve da se ustoličenje obavi "po zakonu hrišćanskom i da bude skromno" da bi se doprinelo "koliko god može da ne bude sukoba, svađe i graje i, ne daj Bože, čega još goreg".

Sve je pozvao "na mir, skromnost i bratsku ljubav" i naglasio da "nismo hteli da dopustimo da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lepi politika, ni da mu se daje drugačiji značaj od onoga koji ima".

Joanikije je rekao i da "nije tačno da je zabranjeno narodu da učestvuje u svečanosti" i dodao da su "učinili sve što je bilo moguće za mir".

Ako neće mir, naveo je Joanikije, "onda će uzeti prokletstvo, a ko neće da uzme mir Božji uzeće prokletstvo Svetog Petra".

Kurir.rs / Fonet, Foto: Youtube prtscr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track