OPERACIJA CETINJE: Ovo je pilot vojnog helikoptera koji je Porfirija i Joanikija spustio do manastira FOTO
Foto: Printscreen/Facebook/INFO - 050, Rojters/Stevo Vasiljević

jUNAČKI ČIN bELOPOLJCA

OPERACIJA CETINJE: Ovo je pilot vojnog helikoptera koji je Porfirija i Joanikija spustio do manastira FOTO

Crna Gora -

Priča o prebacivanju mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija do manastria Cetinje gde se u nedelju obavilo ustoličenje dobila je nastavak jer je otkriveno ko je bio pilot koji je mitropolita i partijarha supustio sa helikopterom Bel 412 EPI blizu samog manastira.

Naime, kao se pojavila informacija na društvenim mrežama radi se o Nenadu Dubljeviću rođenom Bjelopoljcu koji je te sudobonsne nedelje 5. septmbra u ranim jutarnjim časovima prebacio letelicom dva visoka crkvena velikodostojnika i omogućio da se svečana ceremonija ustoličenja obavi uprkos silnim blokadama puta od Podgorice prema Cetinju koje su izvele komite zbog čega je došlo do intervencije i policije i građevinskih mašina koje su uklonile barikade.

1 / 5 Foto: Instagram Printscreen/Patrijarh Porfirije

Inače kako je Kurir pisao:

"Akcija je spremana i odrađena u strogoj tajnosti, veći deo policije nije ni znao kako će teći. To je i bio zahtev Miloša Rakonjca, a i PTJ ne voli da joj mnogo smetaju druge službe. Državni vrh je ostao dosledan, nije dao da bilo šta procuri. Međutim, Rakonjac i Knežević nisu hteli ništa da prepuštaju slučaju. Pomoćnik direktora policije je čak tri puta prekidao sastanak i izlazio ispred zgrade Vlade na konsultacije sa svojim komandantom od poverenja. Tako su obavljeni poslednji dogovori za akciju. To je zato što je reč o ljudima koji ne veruju ni zidovima oko sebe - kaže na početku razgovora izvor Kurira iz Crne Gore upućen u dešavanja.

Cetinje, barikade, probijene barikade, policija
foto: Kurir/Z.Š.

U ovom delu akcije korišćena su tri helikoptera (i vojni i policijski), bila su tri leta - jedan pravi i dva lažna. Dva helikoptera su otišla u pogrešnom smeru da zavaraju demonstrante, u slučaju da je neko pucao, a pravi gde treba. Međutim, i taj helikopter koji je prevozio vrh SPC nije otišao pravo iz Podgorice za Cetinje, već iz Podgorice ka moru, pa odatle za Cetinje, što je bio deo taktike - ističe naš izvor.

U helikopteru, koji je prevezao patrijarha i mitropolita, pored Rakonjca bila su i dvojica pripadnika Kobri, kao i trojica pripadnika jedinice za zaštitu ličnosti. - Neprobojno ćebe kojim su bili zaštićeni patrijarh i mitropolit po sletanju je po američkom sistemu, radi preventive. Međutim, patrijarh je tražio da se ćebe skloni, rekao je da hoće da vidi svoj narod. Patrijarh i mitropolit nisu imali pancire, nijednom nisu pokazali strah - dodaje izvor Kurira. Prva dva čoveka SPC su ispred Cetinjskog manastira dočekani pesmom okupljenih vernika, kojih je bilo najviše iz Zete, okoline Podgorice i Herceg Novog.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track