MOZAK SPEKTAKULARNE OPERACIJE CETINJE! RAKONJAC EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Bila je čast osigurati bezbednost mitropolita i patrijarha
Foto: Reuters Stevo Vasiljevic, Vlada Crne Gore

v. d. pomoćnika direktora Sektora policije za posebne namene

MOZAK SPEKTAKULARNE OPERACIJE CETINJE! RAKONJAC EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Bila je čast osigurati bezbednost mitropolita i patrijarha

Crna Gora -

V. d. pomoćnika direktora Sektora policije za posebne namene, koji je rukovodio filmskom akcijom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, kaže da, zahvaljujući dobro planiranoj operaciji, niko nije ozbiljnije povređen

Miloš Rakonjac, v. d. pomoćnika direktora Sektora policije za posebne namene, čovek koji je predvodio filmsku akciju ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra, u ekskluzivnom razgovoru za Kurir kaže da, zahvaljujući dobro planiranoj operaciji, u uslovima visokog rizika, nije bilo ozbiljnije povređenih građana Cetinja toga dana.

Rakonjac je bio u helikopteru uz patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija i ističe da mu je bila čast što su osigurali njihovu bezbednost.

Važan zadatak

- Nije mnogo prošlo, a o ovoj važnoj akciji već se toga puno reklo, što tačnih, što pogrešno interpretiranih detalja akcije. Znate da pravi profesionalci o tome nikad ne pričaju. To je tako... - kaže Rakonjac za naš list i dodaje:

Miloš Rakonjac, Policija Crne Gore
foto: Vlada Crne Gore

- Mogu samo reći da mi je čast bila i veliko zadovoljstvo što smo osigurali bezbednost mitropolita i patrijarha na Cetinju i da, zahvaljujući dobro planiranoj operaciji - u uslovima visokog bezbednosnog rizika, niko od građana Cetinja nije bio ozbiljnije povređen.

Spektakularna akcija, zahvaljujući kojoj je i došlo do ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog, kako je Kurir objavio nezvanična saznanja, skovana je noć ranije. Bilo je neizvesno da li će ustoličenje moći da se održi i zato je bila važna procena dvojice ljudi - Miloša Rakonjca i Petra Kneževića, v. d. komandanta Protivterorističke jedinice (PTJ).

Mitropolit Joanikije, Cetinje, ustoličenje, Patrijarh Porfirije
foto: Facebook video prtscr / Vijesti.me

Gradonačelnik Nikšića na udaru antisrpske rezolucije

Gone ga zbog stava koji je o Srebrenici izneo na Kurir TV

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević prvi je Srbin u regionu protiv kog je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužni predlog zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, u skladu sa nedavno usvojenom rezolucijom o Srebrenici u crnogorskom parlamentu.

- U predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv M. K. zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, nakon sprovedenog postupka izviđaja, tokom kog je isti saslušan u svojstvu osumnjičenog na okolnosti povodom iznetog stava o genocidu u Srebrenici, koji je izneo u emisiji „Usijanje dana“ na TV Kurir, dana 18. juna ove godine, te prikupljenih drugih neophodnih dokaza, protiv njega je podnet optužni predlog zbog navedenog krivičnog dela - saopštila je državna tužiteljka i portparolka Lepa Medenica, preneo je podgorički portal Dan.

Marko Kovačević
foto: Nemanja Nikolić

Obučavale ga foke

Rakonjca i Kneževića, koji je bio na Košarama, obučavale su najelitnije američke jedinice - Mornaričke foke, Delta fors i marinci, pa kada su saopštili i preuzeli odgovornost da akciju mogu da sprovedu do kraja, stvar je bila svršena. Do pet časova izjutra, na dan ustoličenja mitropolita, Rakonjac i Knežević su osmišljavali akciju u zgradi vlade Crne Gore. Za manevar koji će uslediti tek nekoliko sati kasnije nije znalo 70 odsto policije, a uključivao je podizanje tri helikoptera (da bi se zavarao trag), razbijanje barikada građevinskom mašinom iz pravca Budve i živi štit specijalaca pred manastirom.

Inače, Rakonjac je rođen 1983, završio je Pravni fakultet i specijalističke studije na istom fakultetu u Podgorici. Pored toga, završio je i Nacionalnu akademiju FBI 2015, kao i više svetskih programa iz oblasti terorizma. Prošao je i više stručnih usavršavanja i obučavanja - od Slovenije, Francuske, SAD... Prošao je i osnovni i napredni kurs za specijalne antiterorističke operacije u SAD.

Pukla bruka

Milova saradnica privedena zbog droge

Dragica Sekulić
foto: Marina Lopičić

Narodna poslanica DPS Dragica Sekulić (42) privedena je preksinoć na graničnom prelazu Špiljani jer je policija u njenom prtljagu pronašla psihoaktivne supstance. Priveden je i O. G. (46), koji je upravljao automobilom, jer su i kod njega pronađene iste supstance. Tužilaštvo je delo kvalifikovalo kao neovlašćeno posedovanje droge. Nakon zadržavanja od četiri sata, policija ih je pustila na slobodu.

Sekulićeva je inače bila ministarka ekonomije u vladi Crne Gore, a nakon prošlogodišnjih izbora dobila je poslanički mandat.

Alternativa Crne Gore

Uhapsiti Čanka

Alternativa Crna Gora prijavila je predsednika LSV Nenada Čanka organima Republike Srbije i Crne Gore zbog „mešanja u unutrašnje političke prilike Crne Gore, pokušaja državnog udara i organizovanja nemira na Cetinju“. Oni očekuju da ga organi Srbije uhapse i zadrže radi daljeg ispitivanja.

Najavljuju haos kod Berana

Komite žele osvetu, prete patrijarhu

Metodije
foto: Printscreen

Još uvek se nisu smirile tenzije zbog ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru prošle nedelje, a srpskom patrijarhu Porfiriju već preti nova opasnost, jer komite najavljuju odmazdu pošto ih je, kako kažu, ponizio. Oni već najavljuju da će svoje preteće najave ostvariti 26. septembra, kada bi poglavar SPC ponovo trebalo da ode u Crnu Goru kako bi u manastiru Ðurđevi stupovi u Beranama ustoličio vladiku budimljansko-nikšićkog Metodija.

- Nećemo vam zaboraviti ni suze ni poniženje od nedelje! Cetinje pamti i vraća, trostruko! - napisao je jedan komita na Tviteru.

Verski analitičar Željko Injac napominje da se u Beranama najveći deo stanovništva već izjasnio kao srpsko:

- Čisto sumnjam da će te Milove komite uspeti tamo da naprave bilo šta. Oni prete i nastavljaju tu politiku jer bi bilo glupo da priznaju da su ispali luzeri, pa nastavljaju istu priču. No, svima je jasno da posle ovoga na Cetinju Milo više nije ono što je bio i nema ni blizu isti uticaj.

Štampano izdanje 09.09.2021.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Katarina Blagović/ Foto/Source:Instagram Printscreen/Patrijarh Porfirije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track