CRNOGORSKA VLADA ODLUČILA: Cetinjski manastir od sada u rukama države, Katastar odmah postupio po naređenju
Foto: Profimedia

pometnja na cetinju

CRNOGORSKA VLADA ODLUČILA: Cetinjski manastir od sada u rukama države, Katastar odmah postupio po naređenju

Crna Gora -

Vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja sprovedu odluku donetu 2005. godine i Cetinjski manastir upišu kao vlasništvo države a ne "prestonice" Cetinja.

Vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja sprovedu odluku donetu 2005. godine i u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir umesto Cetinje upiše državu, prenose Vijesti.

Prema toj odluci - donetoj uoči današnjeg zasedanja cetinjske skupštine na kojoj je planirano da se raspravlja o inicijativi građana za "vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve", nekanonske crkve u Crnoj Gori - vlada je Upravi za kataster i državnu imovinu naložila da se bez odlaganja Cetinjski manastir prenese u državno vlasništvo.

Cetinjski manastir je do sada bio upisan kao vlasništvo Opštine Cetinje, jer nije sprovedena odluka doneta 2005. godine.

Takođe, Upravi za katastar je naloženo da u listu nepokretnosti unesu zabranu otuđenja i opterećenja.

Uprava za katastar i državnu imovinu već je postupila po zaključku Vlade i upisala zabranu otuđenja na sve objekte i parcele koje koristi manastir Svetog Petra.

Skupština Cetinja na samom početku današnje sednice proglasila je pauzu u trajanju od 40 minuta, prenosi B92. Na dnevnom redu je najavljeno razmatranje inicijative grupe građana za prenos Cetinjskog manastira iz vlasništva Grada na nekanonsku CPC.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa.

Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track