Najnovije vesti

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!
Foto: Youtube Printscreen, Arhiva

BRAVO

DIREKTORKA KOTORSKE GIMNAZIJE KATEGORIČNA: Dok sam ja tu slika Svetog Save neće biti uklonjena iz učionice!

Crna Gora

Povodom naloga crnogorske Uprave za inspekcijske poslove v.d. direktorici JU Gimnazije Kotor Slavici Stupić da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu crnogorsko, srpsko, bosansko hrvatskog jezika i književnosti, te da će u suprotnom preduzeti upravne mjere i radnje iz nadležnosti ove inspekcije, Stupić ističe da slika Svetog Save, dok je ona na čelu gimnazije, neće biti pomerena ni za milimetar.

Stupić je pojasnila da je juče poštom stigao Zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru u kom se kaže sledeće:

“ …ukazujem v.d. direktorki Slavici Stupić da u roku od tri dana od dana uručenja Zapisnika, ukloni sliku Sv. Save koja se nalazi u kabinetu CSBH jezika i književnosti br. 201, jer isto nije u skladu sa članom 5 stav 1 i 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, te da me u daljem roku od tri dana pisano obavesti o ishodu preduzetih mera. U suprotnom, preduzeću upravne mere i radnje iz svoje nadležnosti“

Danas je održano i Nastavničko vijeće u kotorskoj Gimnaziji, nakon što je stigao zapisnik, a njihov stav je da sliku, ni u kom slučaju, ne treba pomerati, jer bi, kako kažu, tako nekome mogle zasmetati i slike Njegoša i drugih književnika i prosvetitelja.

„Takođe ističem da , ni na nedavno održanoj sjednici Savjeta roditelja, niko od prisutnih nije imao bilo kakvu primjedbu na vjersku ili nacionalnu ugroženost učenika u Gimnaziji u Kotoru. Moj lični i profesionalni stav je kristalno jasan: slika Svetog Save, dok sam ja na čelu Gimnazije, neće biti pomjerena ni za milimetar“, saopštila je Stupić.

Ona je podsjetila i da se ta slika, prema rečima jednog od bivših direktora, Mirka Maslovara, nalazi u tom kabinetu punih 38 godina, a da je ona na tom istom mjestu i zatekla kada je imenovana za VD direktorke.

„Član 83, stav 1, tačka 14 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju na koji se poziva Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se mogućnosti razrešenja direktora ukoliko dozvoli političko organizovanje i djelovanje ili religijsko djelovanje u ustanovi javnog obrazovanja, u ovom slučaju apsolutno nije primjeren , jer nijedan od mojih prethodnika nije bio razriješen zbog te slike, niti je ijedan inspekcijski nadzor za CSBH jezik i književnost ikada ustanovio da ta slika ugrožava djecu, te da se zbog nje osjećaju neprijatno“, kazala je Stupić.

Kao najbitnije, ističe ona, ni član 5 opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju apsolutno nije prekršen, jer nije u pitanju religijsko djelovanje, već se radi o uramljenoj kopiji slike Svetog Save, a ne ikoni.

Ta slika, objašnjava Stupić, stoji u pomenutoj učionici potpuno u kontekstu, kao sastavni dio edukativnog materijala koji se koristi u nastavi CSBH jezika i književnosti, kao uostalom i slike mnogih drugih književnika i prosvetitelja.

„Posebno ističem, da se ni u jednoj drugoj učionici ne nalazi slika Sv. Save, već slike, plakati i posteri, a koji se tiču nastavnog predmeta koji se izučava u svakom od kabineta“, navela je Stupić.

Kurir.rs/In4s

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja