MILIVOJE KATNIĆ ODBACIO MIROVIĆEVU PRIJAVU PROTIV VUKŠIĆA! Advokat: Uskraćen pristup dokumentima o zabrani ulaska u Crnu Goru!
Foto: Youtube/Portal Iskra

ODLUKA SDT

MILIVOJE KATNIĆ ODBACIO MIROVIĆEVU PRIJAVU PROTIV VUKŠIĆA! Advokat: Uskraćen pristup dokumentima o zabrani ulaska u Crnu Goru!

Crna Gora -

Specijalni državni tužilac Crne Gore (SDT) Milivoje Katnić odbacio je krivičnu prijavu koju je nedavno protiv Dejana Vukšića, direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), podneo beogradski profesor Dejan Mirović zbog uskraćivanja kopija dokumenata o zabrani ulaska u Crnu Goru 2018. godine.

Rešenje o odbačaju prijave, koje je potpisao upravo Katnić, doneto je 16. septembra, a juče je poštom uručeno Mirovićevom advokatu Ivanu Niniću.

Specijalni tužilac u svojoj odluci zaključuje da „ne postoji osnovana sumnja da je Vukšić izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja ili bilo koje drugo delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

"Profesor Dejan Mirović i ja kao njegov advokat protiv prvog čoveka ANB podneli smo izuzetno ozbiljnu i argumentovanu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu. Činjenica je da su grubo prekršena sva Mirovićeva prava i da je Upravni sud u Podgorici doneo presudu kojom je poništio rešenje Dejana Vukšića, kojim se Miroviću uskraćuje pristup, navodno, tajnim dokumentima koja su 2018. bila osnov za zabranu ulaska u Crnu Goru. Činjenica je, takođe, da Vukšić nije rešio prethodno pravno pitanje, a to je Mirovićev zahtev za opoziv oznake tajnosti sa dokumenata koje je fabrikovao DPS.

Činjenica je i to da je Vukšić na funkciju direktora stupio bez saglasnosti nadležnog Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore, pa se dovodi u pitanje zakonitost svih odluka koje u pravnom saobraćaju potpisuje.

Umesto da uzme iskaz od mog klijenta i da, radi saslušanja, pozove osumnjičenog Vukšića u prostorije SDT, Katnić prvom čoveku ANB dopušta da se pisano izjasni na navode krivične prijave, a potom prijavu odbacuje, uz krajnje neozbiljne i paušalne zaključke - kaže advokat Ivan Ninić.

Advokat profesora Mirovića navodi da on i njegov klijent nisu iznenađeni i da je odluka SDT očekivana, jer dolazi iz politizovane institucije koja je dugi niz godina servis DPS-a.

"Nismo iznenađeni jer su Katnić i Vukšić na istom zadatku, a to je negovanje i očuvanje tekovina vladavine kriminalno-švercerskog režima Mila Đukanovića. Da je drugačije, Katnić bi odavno bio razrešen dužnosti i procesuiran, a Vukšić ne bi ni postao prvi čovek ANB. Ali, važno je da javnost vidi kakav odnos institucije imaju prema profesoru Dejanu Miroviću, kome je, bez ikakvog osnova, na čelo zalepljena etiketa “državnog neprijatelja”. Neka građani sami zaključe da li je DPS razvlašćen i da li je moguće pred zarobljenim institucijama danas zaštitit ustavna prava" rekao je advokat Ivan Ninić.

Kurir.rs / Novosti,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track