HAPŠENJE U TIVTU: Uhapšen bivši vlasnik ruske banke, nekadašnji saradnik Vladimira Putina
Foto: peter jordan / Alamy / Alamy / Profimedia

crna gora

HAPŠENJE U TIVTU: Uhapšen bivši vlasnik ruske banke, nekadašnji saradnik Vladimira Putina

Crna Gora -

U Tivtu uhapšen ruski državljanin Igor Čujan, za kojim je raspisana poternica moskovskog Interpola.

Ruski državljanin Igor Čujan za kojim je raspisana poternica moskovskog Interpola, uhapšen je u Tivtu, nakon višenedeljne aktivnosti ciljanog traganja od strane Uprave policije.

"Slobode je lišen I.C. (55) državljanin Ruske Federacije koji se potražuje od strane NCB Interpol-a Moskva radi vođenja krivičnog postupka u Ruskoj Federaciji zbog krivičnog dela davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji, izvršeno u cilju svjesnog i voljnog preduzimanja protivpravnih radnji i krivičnog dela organizovanje zloupotrebe službenog položaja usled čega su nastupile teške posledice", saopšteno je iz policije.

Čujan se sumnjiči da je od 2012. do 2018. godine, kao akcionar i vlasnik jedne banke, kroz izvršenje pomenutih krivičnih dela ostvario nezakonitu dobit u visini od 340 miliona rubalja, prenose Vijesti.

Njemu je sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio ekstradicioni pritvor.

Čujana je u januaru 2009. godine Vladimir Putin imenovao za šefa Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola, a devet godina kasnije protiv njega je pokrenuta istraga.

Tamošnji mediji ranije su objavili da je zahtev advokata Nikolaja Egorova podnet Putinu 2018. godine postao osnova za istragu protiv Čujana. Ta istraga pokrenuta je 27. aprila 2018. godine, a optužnica protiv Čujana podignuta je 2. avgusta, nakon čega je za njim raspisana federalna, a 12. decembra i međunarodna potjernica.

Prema dokazima, u razdoblju od 2013. do 2016. godine, bez pristanka Upravnog odbora OFK-banke, izdato je 115 neosiguranih kredita, ukupnog iznosa oko 14,2 milijarde rubalja, kompanijama pod kontrolom jednog od najvećih distributera alkoholnih proizvoda u to vreme - Status group LLC. Istragom je utvrđeno da su te kompanije fiktivne.

Službenici Istražnog odbora Rusije su tokom istrage došli do zaključka da je Čujan koristio i OFK banku i kompaniju Status group, kao i da je osmislio šemu prevara.

U septembru 2019. godine privremeno mu je oduzeta imovina - šest nekretnina ukupne vrijednosti oko 260 miliona rubalja, uključujući seosku kuću u moskovskoj oblasti i stan od 270 metara u centru glavnog grada.

Prema istražiteljima, Čujan je tom prevarom naneo više milijardi rubalja štete toj banci i manjinskom deoničaru te institucije, advokatu Egorovu. Otuđena imovina formalno ne pripada bivšem šefu Federalne službe za regulaciju tržišta alkohola.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track