DANIJELA ĐUROVIĆ (SNP) NOVA PREDSEDNICA CRNOGORSKOG PARLAMENTA Za izbor glasalo 45 od 48 prisutnih poslanika
Foto: Printscreen YouTube

druga žena na čelu skupštine

DANIJELA ĐUROVIĆ (SNP) NOVA PREDSEDNICA CRNOGORSKOG PARLAMENTA Za izbor glasalo 45 od 48 prisutnih poslanika

Crna Gora -

Skupština Crne Gore je danas izabrala poslanicu Socijalističke narodne partije (SNP) Danijelu Đurović za novu predsednicu parlamenta.

Za izbor Đurović, druge žene na čelu crnogorskog parlamenta, glasalo je 45 od 48 prisutnih poslanika.

Za njen izbor su glasale partije koje su ranije podržale pad vlade Zdravka Krivokapića, prekompoziciju parlamentarne većine i dogovor o novoj manjinskoj vladi. Uz SNP, to su i Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska partija socijalista (DPS) i manjinske stranke.

Te partije će činiti ili podržavati novu vladu Crne Gore, o čijem sastavu i programu će se Skupština izjasniti u nastavku današnjeg zasedanja na Cetinju.

Đurović je posle izbora rekla da joj je "velika čast što je kao žena" izabrana na visoku državnu dužnost i izrazila uverenje da će svi zajedno smoći snage da prevaziđu "duboko ukorenjene podele u društvu".

Na čelu Skupštine Đurović je nasledila lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića, smenjenog početkom februara.

Skupština nastavlja rad raspravom o izboru nove vlade, čiji je mandatar potpredsednik dosadašnje vlade Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA.

Abazović je dobio mandat za sastav vlade posle pada kabineta Zdravka Krivokapića, početkom februara.

Sednicu Skupštine bojkotuju poslanici Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore, koji su bili deo doskorašnje parlamentarne većine. Oni se protive manjinskoj vladi za koju navode da predstavlja "izdaju izborne volje" građana.

Abazović je u ekspozeu najavio da će prioritet vlade biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i ubrzanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Uz Abazovićev pokret URA, vladu će činiti i stranke nacionalnih manjina, SDP i SNP, dok će njene odluke u Skupštini podržavati najveća opoziciona partija, DPS Mila Đukanovića.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track