BITNA ZAŠTITA JEGULJA Prekomeran krivolov ove vrste najveća pretnja Skadarskom jezeru
Foto: EPA/Niels Wenstedt

crna gora

BITNA ZAŠTITA JEGULJA Prekomeran krivolov ove vrste najveća pretnja Skadarskom jezeru

Crna Gora -

Ekološko udruženje mladih “Zeleni centar”, u saradnji sa Crnogorskim društvom studenata biologije, uradilo je kratkometražni dokumentarni film o evropskoj jegulji u Skadarskom jezeru.

Film, koji je edukativnog karaktera, prema rečima biologa Miloša Džiknića, jednog od autora, iz različitih uglova prikazuje problematiku sa kojom se evropska jegulja susreće u prirodnom okruženju, kao i bitnost njene zaštite u Skadarskom jezeru.

-Sa mnogim aktivnostima koje smo do sada sproveli, uključujući i izradu ovog edukativnog filma, pokušavamo da utičemo na promenu svesti nesavesnih građana, da damo na značaju činjenici da je i ova vrsta ribe jako bitna za čitav ekosistem Skadarskog jezera, od koga i mi kao ljudi zavisimo i imamo koristi, i da bi svaka promena u bilo kom njegovom delu, pa čak bila ona i mala, izazvala promene i na nivou cele Crne Gore. Zato moramo da zaštitimo naše nacionalno blago i ceo živi svet u njemu, poručio je Džiknić.

Film, sa atraktivnim podvodnim i snimcima iz vazduha, napravljen je u sklopu naučno-istraživačkog projekta “Istraživanje ugrožene vrste evropske jegulje u Skadarskom jezeru”.

Džiknić je podsetio da evropska jegulja predstavlja ekonomski važnu vrstu kako širom sveta, tako i u Crnoj Gori, da je kritično ugrožena i da se ulažu veliki napori za njeno očuvanje.

- Prekomeran izlov jegulje, a pogotovo u periodu njene migracije tokom jeseni, predstavlja najveću pretnju u Skadarskom jezeru, rekao je Džiknić.

Drugi član tima, mr biologije Jelena Brnović, podsetila je da su prvi naučno-istraživački projekat na Skadarskom jezeru započeli 2019. godine.

- Evropska jegulja je stavljena na svetsku IUCN crvenu listu ugroženih vrsta sa statusom kritično ugrožene vrste. Na prostoru naše zemlje vrlo je malo istraživanja sprovedeno na ovoj ugroženoj vrsti ribe, rekla je Brnović.

Kako je navela, cilj im je bio i da mlađe koleginice i kolege podstaknu na naučna promišljanja i razvijanje istraživačkog duha, pa su u tu svrhu organizovali edukativne radionice.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja