PROKRČEN KILOMETAR NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE: Gusinjanin planinarsku stazu pretvorio u put, inspektori stigli kad je završio
Foto: Annado / Alamy / Alamy / Profimedia

crna gora

PROKRČEN KILOMETAR NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE: Gusinjanin planinarsku stazu pretvorio u put, inspektori stigli kad je završio

Crna Gora -

Gusinjanin Đ.V. uništio je planinarsku stazu u zaštićenom području Nacionalnog parka Prokletije.

Planinarsku stazu ka Volušnici, u zaštićenom području Nacionalnog parka Prokletije - dolini Grebaje, devastirao je Đ. V. koji je inspektoru rekao da “nije znao da na svojoj zemlji ne može proširiti postojeću stazu da bi došao do svog poseda”.

On je inspektoru rekao da je angažovao građevinske mašine koje su 6. maja, u popodnevnim satima, i jutro kasnije, krčili šumu u srcu Nacionalnog parka, piše u zapisniku o inspekcijskom pregledu u koji su Vijesti imale uvid.

Tek tri dana nakon početka radova, 9. maja, uprava NP o tome je obavestila Upravu za inspekcijske poslove i Komunalnu inspekciju Opštine Gusinje.

Inspekcija je na lice mesta izašla dan kasnije i konstatovala zemljane radove na zemljištu u vlasništvu Gusinjanina.

”Na lokalitetu Grebaje, koje se nalazi u zoni NP Prokletije, na zemljištu koje je u vlasništvu Đ. V. iz Gusinja, vidljivi su zemljani radovi od mašine koja je radila na proširenju puta na postojećoj planinarskoj stazi, koja prolazi kroz imanje Vukelj Đerđa”, piše u zapisniku.

Pojašnjeno je da je staza proširena u dužini od jednog kilometra, od kojih je 400 metara u trećoj zoni zaštite, a 600 u drugoj.

”Širina probijenog puta je 3 metra. U delu koji prolazi kroz šumu mestimično su oborena mlada stabla listopadnog drveća”, piše u zapisniku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track