MPC KRENULA U LEGALIZACIJU KONAKA MANASTIRA U BUDVI: Mitropolija jedan od najvećih zemljoposednika u ovom delu Crne Gore
Foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera

legalizacija

MPC KRENULA U LEGALIZACIJU KONAKA MANASTIRA U BUDVI: Mitropolija jedan od najvećih zemljoposednika u ovom delu Crne Gore

Crna Gora -

Mitropolija crnogorsko-primorska predala je Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva zahtev za legalizaciju konaka manastira Uspenja presvete Bogorodice - Podmaine u Budvi.

Kako se navodi u zahtevu u koji su “Vijesti” imale uvid, Mitropolija traži legalizaciju starog konaka koji je, kako piše, izgrađen u srednjem veku, a čija je bruto površina 1.250 kvadrata, ali i legalizaciju novog konaka koga je izgradila bez građevinske dozvole 2000. godine čija je bruto površina 750 kvadrata.

Stari konak ima podrum, prizemlje, sprat i potkrovlje, dok novi konak ima suteren, prizemlje i potkrovlje. Oba objekta, kako piše, useljena su i nisu prijavljena za plaćanje poreza na nepokretnost.

Mitropolija je jedna od najvećih zemljoposednika na području budvanske opštine, te su na pojedinim njenim parcelama izgrađene i stambene zgrade, hoteli, ali i trgovački objekti na brojnim parcelama, gde je aktuelnim planskim dokumentima ucrtana gradnja.

Procena je da Mitropolija na potezu od Jaza do Buljarice ima gotovo dva miliona kvadrata zemlje, od kojih su mnogi kompleksi na samoj obali.

Na području od Jaza do Buljarice nalazi se osam pravoslavnih manastira, koji gazduju velikim zemljišnim parcelama.

Kurir.rs/Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track