POČASNI KONZUL BELGIJE U CRNOJ GORI IZA REŠETAKA: Biznismen uhapšen po zahtevu Švajcarske i čeka izručenje
Foto: Profimedia

umanjio imovinu

POČASNI KONZUL BELGIJE U CRNOJ GORI IZA REŠETAKA: Biznismen uhapšen po zahtevu Švajcarske i čeka izručenje

Crna Gora -

Belgijski biznismen i vlasnik velikog zemljišnog kompleksa na brdu Spas iznad Budve Žan Luk Dumortije, uhapšen je i po nalogu podgoričkog Višeg suda nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Predmet protiv njega formiran je po zahtevu Švajcarske, radi izručenja zbog vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je izvršio krivično delo efektivno umanjenje imovine na štetu poverioca.

Policijski inspektori su krajem aprila uhapsili Dumortijea, nakon čega je sproveden u ekstradicioni pritvor.

Samostalna savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković, rekla je “Vijestima” da je određen ekstradicioni pritvor počasnom belgijskom konzulu biznismenu Žak Luk Dumortijeu i da se nalazi u ekstradicionom pritvoru po odluci tog suda.

Dumortije je počasni konzul Belgije u Crnoj Gori, ali njegov privatni biznis u Crnoj Gori pod lupom je i predmnet istrage švajcarskog tužilaštva još od 2015. godine.

Viši sud je pre sedam godina blokirao kompletnu imovinu Dumortijea u Crnoj Gori, a blokada je stavljena i na bankovne račune na zahtev švajcarskog tužilaštva.

Dumortijea je tada tužilštvo Kantona Ženeva teretilo za krivično delo - loše upravljanje novčanim sredstvima

Nakon žalbe, jer je u pitanju krivično delo koje ne poznaju ni crnogorski, ni zakoni Belgije i EU, privremena mera je ukinuta.

Dumortije je pre više od deceniju i po, u jeku kupoprodajne groznice i dolaska brojnih investitora, kupio kompleks na brdu iznad Budve.

Nakon što je kupio kompleks od 60 hektara i obznanio nameru da gradi prvi golf teren, hotele i vile, usledila je tužba meštana - da je Dumortije dio zemlje kupio od lažnog vlasnika. To je dovelo i do višegodišnjih sudskih sporova, a na brdu Spas nije izgrađen ni golf teren, niti hotelski ili bilo koji drugi kapaciteti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track