Najnovije vesti

BRUKA NAD MOŠTIMA SVETOG PETRA CETINJSKOG: Ko je žena koja je danas izazvala incident u Cetinjskom manastiru?
Foto: Profimedia, Printskrin / You Tube

maja miličković

BRUKA NAD MOŠTIMA SVETOG PETRA CETINJSKOG: Ko je žena koja je danas izazvala incident u Cetinjskom manastiru?

Crna Gora
19:32h

Maja Miličković, koja se predstavlja kao profesorka, feministička teološka analitičarka i direktorka "Bogougodnice", nastavila je danas sa napadom na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori izazivajući incidente u Cetinjskom manastiru, prenosi portal Borba.

ime, prema njenim riječima, Miličković je danas došla u manastir da se pomoli Svetom Petru Cetinjskom, iako su građani Crne Gore imali prilike da vide sve samo ne molitve. Molitva očigledno govori o okupaciji, poniženju...

SPC je navela da se grupa građana okupila ispred tog manastira "da bi provicirala i izazvala nemire" i "širila mržnju", te da su monasi "bili dužni da reaguju". Grupa aktivistkinja je jutros ispred Cetinjskog manastira - sedišta Crnogorsko-primorske mitropolijie, protestovala zbog najavljenog potpisivanja, verovatno ovog meseca, Temeljnog ugovora, tražila transparentnost i uvid u sadržaju ugovora i javnu raspravu o tom aktu.

One su posle protesta ušle u Cetinjski manastir i aktivistkinja Maja Miličković je pokušala da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog, a na snimku koji su objavili podgorički mediji, vidi se kako monah pokušava da je odmakne od kovčega s moštima sveca i da ga zatvori.

Ona je iznad svečevih moštiju kazala "da mu dolaze okupirani, poniženi i obezvređeni", na šta ju je monah prekinuo, pokušao da je odmakne od kovčega i zatvorio ga. To je izazvalo buran protest ostalih žena, a monah je ponavljao da "to nije molitva".

SPC je u saopštenju ocenila da je jutrošnji događaj "bio izrežiran", da su pojedini mediji "bili unapred obavešteni i snimili ga", te da "ponašanje koje predstavlja širenje verske ili nacionalne mržnje i netrpeljivosti ne može biti dozvoljeno" i biće prijavljeno vlastima, jer protesti u verskim objektima nisu dozvoljeni propisima.

Ali, ovo nije prvi put da Miličković izaziva incidente sa svojim „Bogougodnicama“, pa BORBA podseća na ekscese koje je Miličković imala u prošlosti.

„Bogougodnice“ su protestovale su preko sabornog hrama u Podgorici zbog premijere dokumentarnog filma „Crna Gora, podijeljena zemlja“ Borisa Malagurskog, a skup je obilježio incident kada su pokušali da poremete okupljene u Hramu Vaskrsenja Hristovog.

Protest je obeležila i kartonska figura Zdravka Krivokapića, što je bila najava njegovog "uletanja" u komite kada je 200% Srba postalo 200% Crnogorca.

Miličkovićeva je u leto prošle godine prikupljala potpise, kako je navela protiv aktuelnih zloupotreba, moralnog posrtanja i politizacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

„Uprkos jakom suncu, ali uz pomoć i blagoslov najdražih i najdražih među nama, danas smo, na Gospinom karnevalu, bili ispred Sabornog hrama u Podgorici. Prikupili smo podršku žena protiv moralnog kamena spoticanja i politizacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Verne i bogougodne žene stale su iza akcije "Naš vapaj za život" dižući svoj glas protiv podjela u Crnoj Gori i brojnih zloupotreba pravoslavne vjere od mržnje muškaraca koji se pretvaraju da su vjernici i sveštenici rešeni samo u Crnoj Gori koju uzrokuju krvoproliće i bratoubijanje, odnosno sestroubistvo. „Zahvaljujući današnjoj podršci vernih žena Podgorice, nastavljamo sa promenama u pravoslavlju u Crnoj Gori“, rekao je Miličković prošle godine, očigledno nastavljajući da provocira verni narod koji se okuplja oko Hrama.

Pored ovih najpoznatijih afera koje je Miličković inscenirala, nizali su se i brojni protestni nastupi koji su uneli nemir u verni narod, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve.

Kurir.rs/Borba.me/Beta

Bonus video:

MANASTIR ĐURĐEVI STUPOVI: Kurir na ustoličenju vladike Metodija
01:17

MANASTIR ĐURĐEVI STUPOVI: Kurir na ustoličenju vladike Metodija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track