OTVORENA PRVA DEONICA AUTO-PUTA U CG! Abazović predlaže da se nazove po princezi Kseniji! VIDEO
Foto: Mondo.me

infrastruktura

OTVORENA PRVA DEONICA AUTO-PUTA U CG! Abazović predlaže da se nazove po princezi Kseniji! VIDEO

Crna Gora -

Na Dan crnogorske državnosti 13. jula, svečano je puštena u saobraćaj prva, 41 kilometar duga deonica auto-puta u Crnoj Gori, koja povezuje Smokovac i Mateševo. Putarina za auto-put se neće naplaćivati narednih sedam dana, tačnije do 21.jula. Premijer Dritan Abazović predložio je se auto-put nazove po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

Abazović je istakao da je projekat auto-puta možda najveći poduhvat u našoj istoriji, te da je zalog za razvijenu Crnu Goru koju ćemo ostaviti našoj deci.

“Danas ne otvaramo put, otvaramo perspektivu, za građane, privredu, budućnost Crne Gore. Autoput je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, glavni grad sa severom, Crna Gora sa Evropom”, istakao je Abazović.

Crna Gora, autoput, otvaranje
foto: Mondo.me

Auto-put, kaže crnogorski premijer, pokazuje novi pravac razvoja.

“To je razvoj severa i ispravljanje učinjene nepravde prema ovoj regiji. Zato, neka ovaj put vodi sever i cijelu Crnu Goru napred. Preko severa i mreže Trans-evropskih koridora u Evropsku uniju i porodicu naroda kojoj istinski pripadamo”, naveo je Abazović.

Ova investicija će, uveren je, bez sumnje otvoriti nove pravce razvoja i dati najsnažniji zamajac domaćoj privredi.

“Posebno završetkom auto-puta od Boljara do Bara, Crna Gora će sa Lukom Bar biti jedan od važnih pravaca u tranzitnim saobraćajnim tokovima Balkana”, istakao je Abazović.

02:29

Otvorena prva deonica auto-puta u CG

Prema njegovim rečima, nema bolje simbolike nego 13. jula, za Dan državnosti, otvoriti prvu deonicu auto-puta.

On je predložio i prihvatio ideju da ime auto-putu damo po prvoj ženi vozaču na Balkanu – princezi Kseniji.

“Ličnosti koja umnogome oslikava Crnogorku tog vremena – stamenu borkinju, odvažnu ženu, intelektualku preko čijih leđa je iznet veliki teret u izgradnji naše države. Danas, ovdje, prelamamo istoriju i ono što dolazi – 13. jul i put budućnosti, prve kilometre princeze Ksenije po neravnim crnogorskim džadama i savremenu saobraćajnicu. Apelujem da svi damo maksimalan doprinos tome da naučeni lekcijama prošlosti gledamo u evropsku budućnost Crne Gore, gradimo snažne neprobojne veze među nama, građanima antifašističke, građanske i evropske Crne Gore. Ovo je put za budućnost. Živjela nam Crna Gora”, poručio je Abazović.

Ukupna dužina prve deonice autoputa je 41,5 kilometara, sa 20 mostova na glavnoj trasi, devet mostova na rampama petlji, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 kilometra betonskih zidova, 16 dvocevnih tunela.

Ukupna dužina tunela je 17,7 kilometara što čini oko 43 odsto dužine prioritetne deonice auto-puta.

Deonica ima četiri petlje, sa naplatnim rampama, na kojim se ostvaruje veza auto-puta sa postojećim stanjem, a to su – Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo.

Putarina za motore će biti 1,5 evra, za automobile 3,5 evra, a za autobuse i kamione 17 evra.

Maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Cena proritetne deonice auto-puta prema osnovnom ugovoru je bila 809,6 miliona evra. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Kurir.rs/CDM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track