USVOJEN PRVI „ZETSKI ZAKON“: Odlukom Skupštine formirana samostalna opština Zeta
Foto: Youtube prtscr / Skupština Crne Gore

SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE

USVOJEN PRVI „ZETSKI ZAKON“: Odlukom Skupštine formirana samostalna opština Zeta

Crna Gora -

Skupština je večeras, većinom glasova, usvojila izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojima je predviđeno formiranje samostalne opštine Zeta.

Za taj "zetski zakon" glasala su 44 poslanika , dva su bila protiv i 35 uzdržanih.

Nisu usvojena tri amandmani Demokratskog fronta kojima je predviđeno da teritorija buduće opštine proširi na deo Dajbaba sa Kućama Rakića i Žabljak Crnojevića. Iz DF-a su amandmane obrazložili time da bi uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija.

Poslanik DF-a Milan Knežević tokom rasprave je rekao da to nisu njihovi amandmani, već zahtevi građana Zete koji blokiraju kružni tok na saobraćajnici Podgorica-Bar kod skretanja prema aerodromu, tražeći da poslanici ispune njihove zahteve kroz amandmane.

Knežević je poručio da je spreman da odustane od Žabljaka Crnojevića, koji pripada Cetinju, „ako je to mera kompromisa“.

Milan Knežević
foto: Facebook video prtscr / Demokratski ifront

On je ponovio da ako većina traži dve trećine za rešavanje krize, za izbore u pravosuđu DF će u to ukalkulisati interese građana Zete.

Nije prihvaćen ni amandman Prave Crne Gore da se omogući građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici.

Nisu prošli ni amandmani Demokrata kojim su predviđali da rok primene zakona bude 1. januar 2024. godine.

Amandman predlagača, da se do 30. juna 2023. godine, Opština Zeta finansira iz budžeta Glavnog grada, postao je sastavni deo zakona.

Skupština je usvojila i “postojanje razloga da zakon stupi na snagu objavljivanjem u Službenom listu”.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track