DRITAN ABAZOVIĆ U PARLAMENTU OBRATIO SE MILOVIM POSLANICIMA: Mene smenjujete zbog Temeljnog ugovora sa SPC! VIDEO
Foto: Kurir

polemika u podgorici

DRITAN ABAZOVIĆ U PARLAMENTU OBRATIO SE MILOVIM POSLANICIMA: Mene smenjujete zbog Temeljnog ugovora sa SPC! VIDEO

Crna Gora -

Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je danas u Parlamentu da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi zapravo podnešena jer je potpisan Temeljni ugovor.

"Pretili ste da ćete, ako se potpise Temeljni ugovor, srušiti Vladu. Nakon što je potpisan, rekli ste da ćete uspostaviti novu većinu koja će ga poništiti. Skrivanje iza evropejstva možete početi kroz kampanju koju ste počeli 28. aprila. Danas je prilika da se navedu imena ljudi koji su učesnici te kampanje", rekao je Abazović nakon što je poslanik DPS-a Danijel Živković obrazložio inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Dodao je da su sve strukture u procesu pregovaranja promenjene, te da u zdravstvu nikada nije bilo većih investicija...

crnogorska skupština
foto: Kurir

Živković: Abazović danas nelegitimni premijer

Danijel Živković (DPS) je na početku sednice obrazložio inicijativu te stranke, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca.

"Umesto da se iskoristi podrška i da se deblokiraju institucije, i da učinimo Crnu Goru sposobnom i spremnom da uđe u EP, ta šansa nije iskorišćena", kazao je Živković.

01:51

ABAZOVIĆ: Nije tačno da se ruši vlada zbog evropskog puta već zbog Temeljnog ugoovora sa SPC

Istakao je da je Dritan Abazović nelegitimni premijer.

"U Skupštini danas imate dve inicijative za izglasavanje nepoverenja, koje potpisuje 68 poslanika. Svedočimo pokušaju da se napravi nova politička kalkulacija i eksperiment. Poverenje se lako gubi, imali ste ga da završite obaveze, a umesto toga nametnute su teme koje nemaju društveni ili politički konsenzus", rekao je Živković u Parlamentu.

crnogorska skupština
foto: Kurir

Poslanik DPS-a dodao je da je Abazović imao "ozbiljnu podršku da sebe učini evropskim premijerom".

"Neste ispunili obavezu, i verujem da će sve poslanici duboko i ozbiljno razmisliti o inicijativi."

Obrazloženje inicijative

U obrazloženju inicijative se navodi da je Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore.

“Prioritet je bio konsolidovanje ekonomskih prilika u zemlji i reorganizovanje sistema zdravstvene zaštite u uslovima trajuće pandemije koronavirusa”, navodi se u predlogu da se glasa o nepovjerenju Vladi.

Ocenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

“Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači inicijative ističu da ne spore potrebu da se to izuzetno osjetljivo pitanje riješi na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

crnogorska skupština
foto: Kurir

“Ali smatramo da je, zbog državno neodgovornog ponašanja Dritana Abazovića, koje za posljedicu ima podizanje tenzija u društvu i potencijalno nenadoknadivi gubitak vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz naše evropske agende, Vlada izgubila legitimet”, kaže se u obrazloženju.

Predlagači ističu da inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi predlažu u nameri da zaštite vitalne državne interese Crne Gore i da se sačuva šansa da država ubrzano krene putem evropske integracije.

U skupštinskoj proceduri nalazi se još jedna inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju su u sredu podneli poslanici DF-a, Pokreta za promjene, Demokrata, Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene i Radničke partije.

Sednica parlamenta o toj inicijativi zakazana je za 2. septembar.

Kurir.rs/ RTV CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track