NATO UPOZNAT O SAJBER NAPADIMA: Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima
Foto: EPA/TOMS KALNINS

Alijansa

NATO UPOZNAT O SAJBER NAPADIMA: Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima

Crna Gora -

NATO je upoznat sa izveštajima o sajber napadima u Crnoj Gori i spreman je da pomogne crnogorskim vlastima, saopšteno je za Glas Amerike iz Alijanse, povodom učestalih hakerskih napada na informatičku strukturu Vlade.

"NATO je važna platforma za konsultacije među saveznicima, uključujući i razmenu informacija o zlonamernim sajber aktivnostima. Videli smo izveštaje o sajber napadima na servere crnogorske vlade. Naši eksperti su u kontaktu sa crnogorskim vlastima i spremni smo da im pružimo podršku ako je to potrebno", naveo je neimenovani zvaničnik NATO.

Takođe je ocenio da se u sajber prostoru svakodnevno vode borbe.

"Vidimo sajber napade na dnevnoj osnovi i NATO i naši saveznici reaguju na tu realnost, uključujući jačanjenaših kapaciteta da otkrijemo, sprečimo i odgovorimo na zlonamerne sajber aktivnosti", poručio je zvaničnik Alijanse.

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović sazvao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbjednost povodom hakerskih napada koje je nazvao politički motivisanim, dok lokalni mediji javljaju da iza napada stoje ruske službe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track