GLEDAJTE PRENOS UŽIVO! 640 GODINA OD OSNIVANJA HERCEG NOVOG: Svečana akademija, prisustvuje i patrijarh!
Foto: screenshot Video Plus

svečanost

GLEDAJTE PRENOS UŽIVO! 640 GODINA OD OSNIVANJA HERCEG NOVOG: Svečana akademija, prisustvuje i patrijarh!

Crna Gora -

Povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja Herceg Novog u tom gradu održava se svečana akademija.

Na ovoj proslavi prisustvuje srpski patrijarh Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i mnogi crkveni velikodostojnici SPC.

Predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić upriličio je danas prijem za patrijarha srpskog Porfirija, koji boravi u zvaničnoj posjeti ovom gradu.

Herceg Novi
foto: screenshot Video Plus

Nakon sastanka u Kući Iva Andrića, zajedno su obišli grad: Gradski muzej “Mirko Komnenović”, Crkvu Svetog Arhangela Mihaila na Belavisti, tvrđavu Forte Mare i spomenik kralju Tvrtku na Škveru.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Vesna Samardžić, kao i direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama u Vladi Republike Srbije, dr Vladimir Roganović.

Komentarišući srdačnu dobrodošlicu Novljana, Patrijarh je kazao da se osjeća blagoslovljeno i počastvovano na ukazanoj prilici da bude, kako je rekao, gost u Herceg Novom.

“Herceg Novi jeste grad koji na sebi nosi jedan hrišćanski i pravoslavni pečat, prije svega zbog svetinja koje se ovdje nalaze. U isto vreme veoma sam obradovan hrišćanskom svešću i savješću ljudi koji ovdje žive, i ljubavlju koju sam prepoznao u odnosu na svoju crkvu i na svoje svetinje”, kazao je on.

Kurir.rs/bokanews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja