JOŠ JEDAN POKUŠAJ OŽIVLJAVANJA STARE VEĆINE: Inicijativa Andrije Mandića naišla na pozitivan stav
Foto: Youtub prtscr / Mediabiro

pozivi na resetovanje odnosa

JOŠ JEDAN POKUŠAJ OŽIVLJAVANJA STARE VEĆINE: Inicijativa Andrije Mandića naišla na pozitivan stav

Crna Gora -

Na poziv Andrije Mandića da se ponovo razgovara o rešenju političke krize odgovorili su pozitivno gotovo svi, Demokrate će odlučiti da li će na sastanak doći pre ili nakon razrešenja Danijele Đurović, rekao je šef Kluba te partije

Većina članica pobedničkih koalicija iz avgusta 2020. pozdravile su poziv na novi sastanak i pokušaj resetovanja odnosa u cilju rešavanja aktuelne krize, nastale nakon rušenja Vlade Dritana Abazovića.

Takvu inicijativu uputio je juče jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) koji je poručio da je taj savez spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza. Mandića su partijske kolege prethodnih dana pominjale kao poželjnog mandatara.

Za petak, 2. septembar, zakazana je sednica Skupštine na čijem dnevnom redu je inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danijele Đurović (SNP).

Mandić je tražio sastanak “stare većine” sat pre početka sednice, odnosno u 11 sati jer im je, kako smatra, to dovoljno za postizanje dogovora.

-Želimo da sarađujemo s onima koji žele da se Crna Gora što prije nađe u Evropskoj uniji i saveznik nam je svako ko se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ako postoji dovoljno razumevanja, a ne sumnjam da postoji, očekujem da naši partneri iz stare većine prihvate pruženu ruku, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

DF je pokušao da obnovi odnose među pobednicima parlamentarnih izbora i uoči izglasavanja nepovjerenja Abazovićevoj Vladi.

Vlada Dritana Abazovića srušena je u noći između 19. i 20. avgusta, a za formiranje nove za sada u parlamentu ne postoji potrebna većina.

Demokrate kažu da neće sa DPS-om, DF takođe, dok GP URA i SNP neće sa Demokratama. DPS sa bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima takođe nema 41 glas za izbor vlade.

Lider GP URA i odlazeći premijer Dritan Abazović rekao je juče da ne vidi nikakav razlog da ne budu na sastanku 2. septembra.

Abazović
Abazovićfoto: printscreen

-Bili smo prisutni i na prošlom sastanku kada se izglasano nepovjerenje Vladi i ne vidim nikakav razlog da ne budemo na tom sastanku. Afirmativan sam za dijalog, rekao je Abazović Vijestima tokom obilaska bolnice u Pljevljima.

Iz Demokratske Crne Gore rekli su da im je drago što su URA, SNP i NSD promijenili svoje odluke, te nakon izričitog stava da nakon rušenja “DPS Vlade” nema više 30. avgusta i sastanaka o restartu.

-Sastanak je prijeko potreban. Ostaje samo da Klub poslanika odluči da li će na sastanak doći prije ili nakon razrješenja gospođe Đurović i u kom sastavu, odnosno ko će ga predstavljati, rekao je predsednik Kluba poslanika “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović.

On je poručio da pokušaj spašavanja Đurović “koja je proizvod koalicionog Sporazuma URA-SNP sa Demokratskom partijom socijalista (DPS)”, na isti način kao i pokušaj spašavanja 43. DPS Vlade, neće uspeti.

-Te je bolje da isto i ne pokušavaju, već da se iskreno odnesu prema onom što je predmet dijaloga, poručio je Bogdanović.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track