SAJBER NAPADI NA INFRASTRUKTURU VLADE CRNE GORE NE PRESTAJU: Finansijski gubici i dalje nepoznati
Foto: Shutterstock

bez predaha

SAJBER NAPADI NA INFRASTRUKTURU VLADE CRNE GORE NE PRESTAJU: Finansijski gubici i dalje nepoznati

Crna Gora -

Sajber napadi na infrastrukturu Vlade Crne Gore ne prestaju, ali se pojedini servisi vraćaju, dok o finansijskim gubicima nadležni još ne mogu da govore, prenosi danas RTCG pozivajući se na izjave zvaničnika nadležnih ministarstava.

"Mi definitivno ne možemo da odahnemo. Ono što je optimistično jeste da smo uspeli da pređemo i postignemo stepen remedijacije i vraćamo pojedine servise", rekao je za TVCG Dušan Polović iz Ministarstva javne uprave govoreći o najvećim sajber napadima koji su Crnu Goru zadesili pre nepun mesec.

Kao prve rezultate koje su postigli u vraćanju pogođenih servisa, Polović navodi puštanje portala gov.me od petka veče i nada se da će tokom ove sedmice podići portal za javne nabavke, što je od velikog značaja i za građane i druge organe.

Upravo javne nabavke su u proteklom periodu najviše trpele. Zaustavljeni su državni tenderi, samim tim otežan je rad pojedinih institucija. Iz Ministarstva finansija međutim poručuju da se o novčanim gubicima još ne može govoriti.

"U ovom trenutku što se tiče postupaka ne postoji način na koji bismo mogli percipirati koliki je to finansijski gubitak, jer takvih gubitaka ne može biti u finansijskom smislu, može biti određenog kašnjenja u pružanju određenog predmeta nabavke", rekla je za TVCG Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva javne uprave podsjećaju da su za sve dokumente koji su hakovani imali rezervne tako da veće štrete ne može biti sve i da budu objavljeni na dark vebu.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track