ABAZOVIĆ: Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji
Foto: EPA

OSUDA REFERNDUMA

ABAZOVIĆ: Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji

Crna Gora -

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom razgovora sa novim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom, osudio je održane referendume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji, naglasivši da njihovi rezultati i kao čin aneksije Crna Gora neće priznati.

Abazović je ukazao da je Crna Gora od samog početka zauzela jasan stav prema agresiji na Ukrajinu, nedvosmisleno prateći politiku sankcija, primivši istovremeno, za crnogorske prilike, značajan broj ukrajinskih izbeglica koje čine oko dva odsto ukupnog broja stanovništva u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

-Abazović je ukazao da je Crna Gora spremna razmotriti mogućnosti o pružanju dodatne pomoći Ukrajini, kroz eventualnu rehabilitaciju i medicinsku pomoć ranjenima. Na tim linijama, Abazovuć je preneo i spremnost da se jedan deo kapaciteta Luke Bar iskoristi za tranzit hrane i pšenice iz Ukrajine, istakavši da pomoć Ukrajini od Crne Gore neće izostati, saopšteno je iz Vlade.

Ambasador Herasimenko zahvalio se Abazoviću na jasnoj i nedvosmislenoj podršci i jasnom stavu da Crna Gora neće priznati lažne referendume i aneksiju ukrajinske teritorije, što je ocenio kao pokušaj potpunog urušavanja medjunarodnog poretka.

Ocenio je da medjunarodna zajednica mora snažnije osuditi pretnje nuklearnim oružjem koje su nečuvene u savremenim medjunarodnim odnosima.

Ambasador je naglasio da Crna Gora može biti primer drugim zemljama jer od samog početka iskazuje solidarnost sa ukrajinskim narodom u jednom od "najtežih trenutaka u njegovoj istoriji", zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track