LOKALNI IZBORI U CRNOJ GORI: U Podgorici veća izlaznost nego na izborima 2018!
Foto: Youtube Printscreen

glasanje

LOKALNI IZBORI U CRNOJ GORI: U Podgorici veća izlaznost nego na izborima 2018!

Crna Gora -

Na lokalnim izborima u Podgorici do 12 sati je glasalo 28,7 proenata birača, što je za par procenata veća izlaznost u odnosu na prethodne lokane izbore 2018. godine.

Građani Podgorice i još 13 od 25 opština Crne Gore danas biraju lokalnu vlast, na izborima koji su najveći test rejtinga patrtija od parlamenarnih 2020. godine, kada je Demokratska partija socijalista (DSP) poražena i prešla u opoziciju.

Podgorica, u kojoj DPS vlada 20 godina, broji četvtrinu ukupnog biračkog tela u državi.

Posmatrači Centra za demokratsku tranziciju (CDT) beleže brojne, manje nepravilnosti na biralištima, a najčešći su da birači ne znaju na kom biračkom mestu mogu glasati, niti to, zbog nedostupnosti, mogu proveriti na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Birališta se zatvaraju u 20 sati.

Pored Podgorice, građani danas biraju lokalnu vlast u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožajama, Tivtu i Šavniku.

Pravo glasa ima oko 345.000 birača što je oko 64 odsto ukupnog glasačkog tela u državi. Na izborima učestvuje oko 100 izbornih lista, a bira se 481 odbornik.

Današnje glasanje biće najveći test poverenja građana u političke stranke nakon parlamentarnih izbora 2020. godine kada je promenjena vlast u Crnoj Gori.

Lokalni izbori se održavaju u trenutku kada je Ustavni sud u blokadi, vlada u tehničkom mandatu, a u proceduri je i inicijativa za razrešenje Mila Đukanovića sa mesta predsednika Crne Gore, nakon što je odbio da na predlog parlamentarne većine od avgusta 2020. da mandat za sastav nove Vlade Miodragu Lekiću.

U svim gradovima snage će odmeriti dva politička bloka koja godinama dominiraju u Crnoj Gori.

Na jednoj strani su stranke koje su vladale na državnom nivou do izbora 2020. godine predvođene Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića. U najvećem delu opština nastupaju u koaliciji.

Na drugoj strani su stranke pobednice izbora 2020. godine, predvođene prosrpskim Demokratskim frontom (DF), Demokratama i Građanskim pokretom Ura. One nastupaju uglavnom razjedinjeno.

Od ovih 14 opština, u devet je do sada vladala DPS sa koalicionim partnerima.

Glavna bitka vodi se za Podgoricu kojom više od od 20 godina upravlja Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića iz čijih redova je i aktuelni gradonačelnik Ivan Vuković.

Vuković predvodi koaliciju DPS-a i devet partija i organizacija iz procrnogorskog bloka kao i stranke nacionalnih manjina, Albanaca, Bošnjaka i Roma.

Glavni konkurenti su stranke i koalicije koje su nakon pobede na izborima 2020. godine formirale parlamentarnu većinu i izglasale vladu Zdravka Krivokapića, koja je trajala nešto više od godinu dana.

Na izbore izlaze u više kolona, a dve od njih predvode bivši ministri u Krivokapićevoj vladi do formiranja vlade 2020. javnosti potpuno nepoznati.

Prosrpski Demokratski front predvodi Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja u bivšoj Krivokapićevoj vladi, a novoosnovani Pokret "Evropa sad" bivši ministar ekonomije Jakov Milatović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track