DOJAVE O BOMBAMA PO ŠKOLAMA U CRNOJ GORI SLAO MALOLETNIK IZ ČEŠKE: Otkrili ga preko IP adrese
Foto: Shutterstock

uznemiravanje

DOJAVE O BOMBAMA PO ŠKOLAMA U CRNOJ GORI SLAO MALOLETNIK IZ ČEŠKE: Otkrili ga preko IP adrese

Crna Gora -

Dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u školama poslao je maloletni državljanin Češke koji nije povezan sa Crnom Gorom, saopštili su iz Uprave policije.

Iz UP su podsetili da je u poslednih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama i saopštili da su ti slučajevi u najvećem broju rešeni uz identifikovane počinioce ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršioca u narednom periodu.

"Sa zabrinutošću ukazujemo da se radi primarno o maloletnim licima, a bilo je i slučajeva da su lica bila mlađa i od 14 godina. Napominjemo da su ovakve i slične aktivnosti, korišćenje jednokratnih mejlova, kao i nekih internet sajtova za anomizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno prilkom vršenja krivičnih dela iz oblasti kompjuterskog krminala, ali da se kroz međunarodnu saradnju i dostupne servise za pripadnike bezbednosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identifikuju u celosti ili delimično lica koja su izvršila krivična dela ili prekršaje", navodi se u saopštenje.

Dodaju da je ova problematika još izraženija u zemljama iz regiona, ali i po poslednjim obaveštenjima Europola i u zemljama Evropske unije.

"Uprava policije i ostali činioci bezbednosnog sektora preduzimaju sve mere i radnje u cilju identifikacije počioca krivičnih dela i prekršaja, kako u realnom prostoru tako i na Internetu", kazali su iz UP.

Na mejl adresu pojedinih škola u Crnoj Gori u ponedeljak i utorak su stigle dojave o postavljenim bombama, zbog čega će u svim srednjim i osnovnim školama nastava biti onlajn do kraja sedmice.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track