PENZIONERI IZ BARA OŠTEĆENI ZA PREKO 100.000 EVRA: Tvrde da su im stanovi manji za nekoliko kvadrata
Foto: Shutterstock

prevara

PENZIONERI IZ BARA OŠTEĆENI ZA PREKO 100.000 EVRA: Tvrde da su im stanovi manji za nekoliko kvadrata

Crna Gora -

Mukama penzionera koji čekaju na useljenje u zgradu u Popovićima u Baru nema kraja. Nakon što su više puta prevareni oko roka useljenja u stanove koje su platili, penzioneri su otkrili još jednu prevaru – njihovi stanovi su manji za kvadrat ili dva. Ako se utvrdi da su svi stanovi penzionera umanjeni za tu kvadraturu, to bi značilo da je u međuvremenu nestalo više od 100.000 evra, što će se utvrditi nakon što 63 vlasnika završe premere stambenih jedinica.

Na pitanje upućeno izvođaču radova, direktoru cetinjske firme "Lipa ing" Miloradu Vujoviću, hoće li vratiti novac penzionerima koji imaju manje kvadrata nego što su platili, kaže da su radili po projektnoj dokumentaciji.

– Nismo mi mogli umanjiti stan. Ima tolerancija do jedan odsto. Verovatno projektant nije računao malterisanje. Novac vratiti ne mogu – odgovorio je Vujović penzionerima.

Investitor, Udruženje penzionera Bar, potpisalo je ugovor sa izvođačem radova, građevinskom firmom "Eurozoks" iz Danilograda koja je za podizvođača angažovala preduzeće "Lipa ing". Tokom izgradnje objekta "Lipa ing" za sebe dograđuje kvadrate u prizemlju zgrade, te tako oko 150 metara kvadratnog poslovnog prostora pretvaraju u stambeni.

Na pitanje da li dograđeni deo objekta može biti sporan, Vujović kategorično tvrdi da ne može.

– To je u projektu izvedenog stanja. Snimljeno je i uneseno u projekat. To je jedna garsonjerica u koju se ulazi sa bočne strane. Tako je isprojektovano. U stanove se ulazi na glavni ulaz – navodi Vujović dodajući da je dodatno platio 35.000 evra za projekat izvedenog stanja i revidovanje projekta što, kaže, nije bila njegova ugovorena obaveza.

Organ nadzora nije dao "zeleno svetlo za tehnički prijem zgrade", a vlasnici stanova najveći problem vide upravo u promeni plana iz čega su proizašli problemi zbog kojih oni mesecima čekaju na useljenje.

Upitan zašto je menjan plan za stambeno-poslovni objekat, koji na kraju, kako se može zaključiti, nema poslovne prostore, Vujović je naveo da je to zbog agregata koji je bio predviđen u jednoj prostoriji i morao se izmestiti.

– Dograđena su dva stana u prostoru koji je bio predviđen kao poslovni, a ja sam kao podizvođač firme "Eurozoks" uzeo taj prostor od 150 metara kvadratnih i pretvorio ih u stambene jedinice. To sam uzeo u kompenzaciji sa "Eurozoksom" i prodao ih na tržištu. Prodajom sam naplatio svoj rad i građevinski materijal. Svi znamo šta je bilo sa cenama građevinskog materijala. Moja firma je ostala u minusu 170.000 evra, ali dobro – kazao je Vujović.

Inače, svi penzioneri su pre četiri ili pet meseci isplatili kompletne iznose za kupljene stanove.

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević apeluje na buduće stanare da ne kreću u pravcu preuzimanja stambenih jedinica bez jasnog zapisnika, odnosno, zapisnika o primopredaji.

– Zato što samim tim preuzimate i deo odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način urađeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Ne bih hteo da prejudiciram, ali je informacija da je u stanovima manjak kvadrature, plašim se da je sledeći korak neki sudski spor, koji će svaki penzioner morati da pokrene, zato što ste pošteno platili sve što je ugovorom bilo definisano u stopostotnom avansnom iznosu. I to će se, takođe, morati dodatno proveriti – kaže Raičević.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track