MIODRAG LEKIĆ MANDATAR NOVE VLADE: Lider DEMOS-a zahvalio na poverenju, i poručio da predstoji ozbiljan rad
Foto: Printscreen

kanidat parlamentarne većine

MIODRAG LEKIĆ MANDATAR NOVE VLADE: Lider DEMOS-a zahvalio na poverenju, i poručio da predstoji ozbiljan rad

Crna Gora -

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović proglasila je za mandatara za sastav nove vlade kandidata parlamentarne većine, lidera DEMOS-a, Miodraga Lekića, prenosi N1 pisanje agencije Anatolija.

Đurović je takvu odluku donela na osnovu izmene Zakon o predsedniku, koja predviđa da ukoliko predsednik Crne Gore ne dodeli mandat kandidatu koji ima dovoljan broj potpisa za formiranje Vlade, da to može uraditi Skupština.

“Skupština konstatuje da predsednik Crne Gore nakon izglasavanja nepoverenja Vladi, niti nakon stupanja na snagu izmena zakona o predsedniku, nije predložio mandatara za sastav 44. Vlade. Konstatujem da je Miodrag Lekić mandatar za sastav 44. Vlade sa 41 podrškom poslanika”, navela je Đurović na sednici Skupštine.

Parlamentarnu većinu čine DF, Demokrate, SNP i GP URA.

Lekić se zahvalio na potvrđenom poverenju.

“Ovo nije moja personalana bitka, već zajednička. Predstoji nam ozbiljan rad. U tom smislu mislim da neću imati zabavne novogodišnje praznike, ali ne žalim”, poručio je Lekić.

Miodrag Lekić, Demos
foto: Printscreen RTCG

I dalje smatra da je predsednik Crne Gore prekršio Ustav, kada je odbio da mu dodeli mandat za sastav nove Vlade. Lekić ističe da je Crnoj Gori potrebna deblokada Ustavnog suda.

“U iskušenju smo kredibiliteta. Ovi potezi parlamentarne većine pokazuju da jesmo sposobni i da ćemo nastaviti da doprinesemo deblokadi institucije u zemlji. Taj put počinje danas. Od dobijanja statusa mandata do sastavljanja vlade predstoji jedan period, taj period je predlaganja i sastavljanja Vlade i on neće ići lako”, naveo je Lekić.

Pokušaće, kazao je, da odgovori izazovu.

“Pokušaću da nađem strpljenja da nađemo meru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja koji bi trebao da je ispred tih interesa. Ukoliko ne bude toga, a pravićemo preciznu evidenciju svih odnosa prema tom procesu, teorijski gledano nije isključeno da ova vlada ne dobije poverenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustanem ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku mjeru”, poručio je Lekić.

Skupština Crne Gore je nedavno usvojila izmene Zakona o predsedniku, koje oduzimaju deo nadležnosti predsedniku države. Iz Venecijanske komisije je stiglo mišljenje da takav zakon nije u skladu sa Ustavom, a slične poruke su se čule i od EU zvaničnika.

Šefica diplomatije Slovenije Tanja Fajon je tokom posete Podgorici prošle sedmice poručila da bi formiranje Vlade na osnovu izmena Zakona o predsedniku moglo zaustaviti pristupne pregovore Crne Gore sa EU.

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track