DRITAN ABAZOVIĆ SE OGRADIO OD MINISTARA KOJI SU IŠLI U SRPSKU: Vlada Crne Gore ne priznaje 9. januar kao praznik RS
Foto: Printscreen Pink

DRITAN ABAZOVIĆ SE OGRADIO OD MINISTARA KOJI SU IŠLI U SRPSKU: Vlada Crne Gore ne priznaje 9. januar kao praznik RS

Crna Gora -

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, izjavio je večeras da je odlazak ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na proslavu Dana Republike Srpske u Banja Luku "skandal" i "deo kampanje pripreme za izbore".

Ministri pravde i finansija Marko Kovač i Aleksandar Damjanović su prisustvovali 8. januara svečanosti povodom Dana RS, na kojoj je Milorad Dodik, predsednik RS između ostalog objavio da je dodelio orden ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Njihov odlazak nema nikakve veze sa Vladom Crne Gore. Vlada ne priznaje 9. januar kao praznik RS, kazao je Abazović.

Abazović je kazao i da će Kovač vratiti 200 evra iz budžeta koje je uzeo za taj put.

On je dodao da ministri nisu znali "ko će dobiti kakvu nagradu u Banjaluci" i ocenio da "svi pravimo greške i faulove. Treba malo razumeti širi kontekst.

Abazović je međutim 10. januara rekao da neće smeniti ministre Kovača i Damjanovića iako je njihova poseta Banjaluci odmah izazvala oštre opozicije.

On je objasnio da Vlada Crne Gore u toj poseti nije imala nikakvog udela.

Objašnjavajući tada zbog čega neće smeniti ministre, Abazović je rekao da je Kovač bio i u Srebrenici, a "tada nisam čuo salve aplauza.., a sada očekujete od mene da budem deo kampanje napada na ministra Kovača. To se neće desiti", kazao je Abazović.

Ministarka spoljnjih poslova BIH Bisera Turković je Abazoviću tada poručila da ako su on ili njegovi ministri došli u Srebrenicu 11. jula očekujući zahvalnicu, onda nije trebalo ni da dolaze.

Večeras je funkcioner opozicione Socijaldemokratske partije Mirko Stanić, kazao da je "najgore to što neko poput Abazovića uopšte o ičemu u državi ima pravo da odlučuje" i podsetio da je Abazović "prvo kazao da ministri imaju pravo na stav a večeras da je to skandal".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track