POPIS U CRNOJ GORI ĆE KOŠTATI 4,7 MILIONA EVRA: Dodata pitanja o poljoprivredi i istopolnom partnerstvu
Foto: Shutterstock/Ilustracija

POPIS U CRNOJ GORI ĆE KOŠTATI 4,7 MILIONA EVRA: Dodata pitanja o poljoprivredi i istopolnom partnerstvu

Crna Gora -

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori biće održan u periodu od 1. do 15. novembra, a referentni momenat (trenutak na koji će se odnositi podaci) je 31. oktobar u 24 časa, navedeno je u Uredbi o kojoj će Vlada Crne Gore danas raspravljati.

Prema budžetu za ovu godinu, popis će koštati 4,7 miliona evra, a Zakon o popisu koji je u decembru usvojila Skupština, a zatim potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, tražiće da se odgovori na tri grupe pitanja o samom građaninu (starost, bračni status, vanbračna zajednica, istopolni partneri, obrazovanje, ekonomska aktivnost, nacionalnost, vera, jezik, invalidnost, poznavanje rada na računaru...) o domaćinstvu (podaci o svim članovima, kao i privremeno odsutnim, srodstvo, osnov korišćenja stana gde žive, posebna pitanja o poljoprivredi ako se time bave...) o stanovima (tip stambenog objekta, veličina, starost, vrsta gradnje, instalacije, opremljenost...).

Popis kasni dve godine, jer je trebao da bude održan 2021. godine, deset godina nakon završetka prethodnog. Svi podaci su povjerljivi i koriste se samo za statističke-naučne svrhe, kao i za izradu strateških razvojnih državnih dokumenata i planova.

Popis je najznačajniji i najobimniji administrativni posao koji obavlja javna uprava. Kazne za popisivače koji prekrše zakonska ovlašćenja i obaveze, kao i za građane koji daju netačne podatke, su od 100 do 500 evra.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track