DAN SOCIJALNE PRAVDE MNOGI DOČEKALI GLADNI: Razlike sve veće, minimalna potrošačka korpa kao šest iznosa najveće socijalne pomoći
Foto: Kurir/ T. Ilić

crna gora društvo nejednakosti

DAN SOCIJALNE PRAVDE MNOGI DOČEKALI GLADNI: Razlike sve veće, minimalna potrošačka korpa kao šest iznosa najveće socijalne pomoći

Crna Gora -

Crna Gora dočekala Dan socijalne pravde kao društvo koje dele velika nejednakost i duboke nepravde

Iako Ustavom definisana kao država socijalne pravde, Crna Gora u praksi to nije, jer su na stotine građana doslovno gladni, a socijalna primanja ne obezbjeđuju ni elementarnu egzistenciju.

U svijetu je juče obilježen Dan socijalne pravde, a iz Akcije za ljudska prava ističu da se Crna Gora prihvatanjem Agende za održivi razvoj do 2030. godine obavezala da, između ostalog, unapredi stanje ljudskih prava, stimuliše zaposlivost i ojača socijalnu inkluziju u cilju smanjenja nejednakosti i dodatne ranjivosti najugroženijih kategorija stanovništva. Nažalost, do danas ti ciljevi nisu ispunjeni.

– Ekonomske i socijalne nejednakosti u državi su sve izraženije. Uvećanje socijalnih davanja od februara 2023. nije ni približno dovoljno, jer je materijalno obezbeđenje četvoročlane porodice (MOP) još uvek skoro šest puta manje (136,52 eura) od cene minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori (800,02 eura, decembar 2022, Monstat). Ovakva socijalna pomoć ne obezbeđuje preživljavanje, već podstiče razvoj sive ekonomije i ekonomsko izrabljivanje najsiromašnijih – ukazali su iz Akcije za ljudska prava.

Narodna kuhinja Mitropolije crnogorsko-primorske svakodnevno podeli 700 obroka za građane Crne Gore koji žive u siromaštvu, kazao je za TVCG koordinator "Čovjekoljublja" Miško Radonjić.

Pored toga, 1.340 ljudi obrati im se za obrok jednom nedeljno ili mesečno.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track