PARLAMENTARNA VEĆINA ISKORISTILA POBEDU MILATOVIĆA DA SE IZMIRI: Na osnovu ovih rezultata praviće se buduće koalicije
Foto: Kurir televizija

Crnu goru čekaju još jedni izbori

PARLAMENTARNA VEĆINA ISKORISTILA POBEDU MILATOVIĆA DA SE IZMIRI: Na osnovu ovih rezultata praviće se buduće koalicije

Crna Gora -

Poteze Jakova Milatovića kao novog predsednika Crne Gore moćićemo da cenimo tek nakon parlamentarnih izbora u saradnji sa novom vladom, smatra izvršna direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević.

Ona je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazala da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri i da će se na osnovu rezultata predsedničkih izbora u narednim danima pregovarati i praviti koalicije.

Kovačević veruje da je pobeda Jakova Milatovića očekivana za sve. Za nju je zanimljiva slika parlamentarne većine koja je okruživala Milatovića u susret parlamentarnim izborima.

Jakov Milatović
foto: Kurir televizija

“Parlamentarni izbori su jako važni za rasplet ove političke situacije, krize, stagnacije, nestabilnosti u kojoj smo predugo. Uloga novog predsednika Milatovića će biti vrlo važna kad se održe parlamentarni izbori, kada se formira vlada, u saradnji sa tom vladom, parlamentom, tada ćemo tek moći da cenimo njegove poteze - rekla je Kovačević.

Veruje da je parlamentarna većina iskoristila ovu situaciju da se izmiri.

“I da će se na osnovu ovih rezultata u narednim danima pregovarati i praviti koalicije i biti uvod u naredne parlamentarne izbore. U sistemu u kakvom mi živimo jako je važno kakvu ćemo dobiti većinu koja će moći da formira stabilnu vladu i da implementira politike”, navodi Kovačević.

Govoreći o parlamentarnim izborima, Kovačević je kazala da nije moguće otkloniti manjkavosti u biračkom spisku do juna.

Milica Kovačević, CDT
foto: Printscreen RTCG

“Čeka nas potpuno isto zakonodavstvo, iste institucije. I da je moguće, nije preporučljivo da se reforme izbornog zakonodavstva dešavaju u godini izbora. Izbori su raspisani, proces je u toku, idemo sa onim što imamo. Ulazimo u taj proces sa partijskom izbornom administrcijom, sa neefikasnim sistemom kontrole finansiranja i kampanja, sa biračkim spiskom vrlo problematičnim, bez ikakve odbrane od dezinformacija, od stranih uticaja”, rekla je ona.

Smatra da bi prvi zadatak parlamenta trebalo da bude reforma izbornog zakonodavstva.

Govoreći o toku izbora kazala je da smo imali miran izborni dan.

“Uočen je jedan manji broj proceduralnih nepravilnosti i ono što smo imali tokom jučerašnjeg dana ni na koji način ne može uticati na ishod izbora”, kazala je ona.

Dodala je da je tehnička priprema bila dobra.

Crna Gora, Milo Đukanović, Jakov Milatović, izbori
foto: ATA images

“Najkrupnije nepravilnsti smo zabeležili kada je reč o glasanju putem pisma, zahtevi za glasanje nisu bili potpisani od strane birača. Osim toga zabeležili smo fotografisanje izbornih listića telefonima. Generalno izuzv toga bilo je izuzetno mirno na biralištima”, rekla je Kovačević.

Ona je naglasila da smo imali jedno mirno veče i prihvatanje poraza što se u Crnoj Gori ne dešava tako često i na šta nismo navikli.

Kovačević kaže da je jako bitno da je Milo Đukanović čestitao Milatoviću i da je to demokratski iskorak.

“To je bazični koncept demokratije da prihvatate poraz iako niste zadovoljni, ali to je volja građana i to je većina”, rekla je ona.

Izlaznost je bila velika kada je reč o predsedničkim izborima.

“Ispalo je da su ova dva kandidata uspeli da mobiliziraju i izvedu na birališta veliki broj građana”, rekla je ona.

Kurir.rs/RTCG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track