ŠTA DA OČEKUJEMO POSLE PRVIH IZJAVA MILATOVIĆA? Analitičari: Kraj antisrpske politike najvažniji je za Beograd
Foto: AP/Risto Božović

ŠTA DA OČEKUJEMO POSLE PRVIH IZJAVA MILATOVIĆA? Analitičari: Kraj antisrpske politike najvažniji je za Beograd

Crna Gora -

Uprkos stavovima o Kosovu i promeni agende prvih putovanja novoizabranog predsednika, analitičari ocenjuju da će doći do normalizacije odnosa dve zemlje

Izbor Jakova Milatovića za novog predsednika Crne Gore naišao je na pozitivne reakcije svuda u regionu, pa i u Srbiji, koja je tokom višegodišnje vladavine DPS i Mila Ðukanovića bila optuživana za „velikosrpski nacionalizam“, a odnosi dve zemlje bili su u najmanju ruku ispod nivoa. Otud i očekivanja naše javnosti da će se stvari, dolaskom novog predsednika, popraviti. A da li će? S obzirom na prve izjave Milatovića o priznanju Kosova, te prvoj zemlji koju će posetiti, stručnjaci su analizirali za Kurir kakve odnose možemo da očekujemo u budućnosti.

Milatović je, podsetimo, jasno kazao da nije „realno očekivati otpriznavanje Kosova“, a promenila se i njegova agenda poseta, pa je sada najavio da će prvo otići u Brisel, a onda u Sloveniju.

Logično

- Moje prvo putovanje će biti u Brisel. Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo. Vrlo brzo ići ću i u Ljubljanu, kao putovanje nakon toga. Odazvaću se i da posetim Beograd - kazao je on.

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Kurir da je promena prioriteta poseta Milatovića logična jer je Crna Gora na evroatlantskom putu, ali da ne smemo da zaboravimo da je novoizabrani predsednik iz opcije Zdravka Krivokapića.

- Nema povlačenja priznanja Kosova, nema ukidanja sankcija Rusiji. I ima oportunizma. Lakše je otići u Ljubljanu nego u Beograd. Postoje očekivanja normalizacije odnosa sa Srbijom, rešavanje pitanja statusa Srba u Crnoj Gori... Dok se u Ljubljanu ide protokolarno i simbolično da se dokaže posebnost EU. Ne zaboravimo da je Milatović iz Krivokapićeve opcije, ušao je u igru za predsednika Crne Gore jer nije mogao da uđe Milojko Spajić, koji je bio Krivokapićev ministar finansija. Najveće šanse za funkciju gradonačelnika Podgorice trenutno ima Milatovićev čovek, jer je on trenutno pobednik. Za parlamentarne izbore biće natezanja, i to komplikovanih, jer je Milatović pobedio zato što narod nije hteo Mila kao predsednika, a dobio je bezrezervnu podršku Demokratskog fronta - kaže Stanković.

Uvažavanje prava Srba

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da se Srbija nikad nije mešala u spoljnu politiku Crne Gore, a da je za nas najvažniji prestanak antisrpske politike.

- Milatovićevi prioriteti su evropske integracije, ali ne vidim razlog zašto bi to smetalo Beogradu, jer se i mi zalažemo za evropski put. Najvažnije je da srpski narod u Crnoj Gori više ne bude diskriminisan, da njegova prava budu uvažena i da dobije mesto koje zaslužuje. Sa odlaskom Ðukanovića s vlasti očekujem normalizaciju odnosa dve države i sada je najvažnije i da se na parlamentarnim izborima potvrdi onaj put kojim se krenulo 2020. godine, jer je Ðukanović bio stožer antisrpske politike - kazao je Milivojević za Kurir.

(Kurir.rs/J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track