JEDAN MLADIĆ U PRITVORU OSTALI NA SLOBODI: Epilog prebijanja maloletnika u Baru!
Foto: Shutterstock

napad u šušnju

JEDAN MLADIĆ U PRITVORU OSTALI NA SLOBODI: Epilog prebijanja maloletnika u Baru!

Crna Gora -

Osnovno državno tužilaštvo u Baru odredilo je zadržavanje do 72 sata Baraninu Božidaru Kaluđeroviću (18), jedinom punoletnom učesniku teškog incidenta u barskom naselju Šušanj, kada je sa još četiri maloletnika napao dvojicu sarajevskih atletičara uzrasta 14 i 17 godina.

Tužilaštvo u Baru je saopštilo da će od suda zatražiti određivanje pritvora Kaluđeroviću osumnjičenom za nasilničko ponašanje u incidentu koji se dogodio u subotu uveče, dok su ostala četvorica mladića puštena na slobodu posle saslušanja u policiji, jer crnogorski propisi ne dozvoljavaju mogućnost pritvaranja maloletnika.

Petorica mladića iz Bara, od kojih su četvorica maloletna, napala su u subotu dvojicu maloletnih atletičara iz Sarajeva, koju su u tom primorskom gradu boravili na pripremama.

Jedan od mladića je teško povređen, lekari su mu konstatovali prelom nosa i vilične kosti, i on je posle incidenta prebačen u Klinički centar Crne Gore, u Podgorici, a kasnije u Sarajevo, gde je operisan.

To je ranije na Tviteru objavila majka lakše povređenog mladića, novinarka Al Džazire (Al Jazeera) Arduana Pribinj, koja je javnost obavestila o incidentu, stanju povređenih mladića i procesuiranju napadača. Policija i tužilaštvo su se oglasili naknadno.

Mediji su ranije objavili da je jedan od maloletnika koji je pušten nakon saslušanja, u policijskim prostorijama navodno snimio video zapis u kom prepričava kakve povrede imaju dvojica atletičara koje su napali i konstatuje: "Ipak nismo prošli nekažnjeno".

Svi osumnjičeni, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede iz policije, poznati su od ranije policiji po krivičnim delima i prekršajima.

Otac jednog od napadnutih dečaka bosanskohercegovački pevač Aldin Kurić, poznatiji kao Al Dino, za podgoričku Televizuju E kazao je da pored reakcije nadležnih institucija, roditelji moraju zajedno da rešavaju problem.

"Roditelji čija su deca učestvovala u incidentu u Baru su u mnogo većem problemu" ocenio je Kurić i dodao da se oni "decom ne bave dovoljno, da deci nedostaju ljubav i pažnja, te da je njihovo agresivno ponašanje zapravo poziv u pomoć".

Smatra da incident u Baru treba posmatrati iz svih mogućih uglova.

"Razmišljao sam šta bi bilo da se moj Harun gušio u moru, a ovih pet dečaka bili na obali. Tvrdim da bi svih pet dečaka skočili, zaplivali i izvukli ga na obalu. I bili bi heroji nacije… Treba da pomognemo toj deci i njihovim roditeljima. Naravno, treba i institucije da urade svoj posao. Da ne bude ovo vest koja traje dva, tri dana", smatra Kurić.

Po negovim rečima, sa problemom vršnjačkog nasilja žive sve države Balkana. On ukazuje da ni odrasli nisu pošteđeni.

"Mi, odrasli, imamo svoje vršnjačko nasilje. Već 30 godina mi sejemo seme zla. I to seme je počelo da rađa, rodilo i daje plodove. A to najviše plaćaju naša deca. Samo pogledajte situaciju u svim ovim našim državicama, mi smo u stvari ti nasilnici. Kakav onda primer dajemo toj deci", upozorava Kurić.

Iako su nadležni bili jedinstveni i jednodušni u osudi i javno se izvinili povređenim mladićima, incident u Baru je poslednji u nizu primera maloletničkog nasilja koji potresa Crnu Goru, što je u javnosti poslednjih dana otvorilo pitanje koliko je sistem efikasan u prevenciji i sankcionisanju.

Stručnjaci ukazuju da zakonodavni okvir "daje kvalitetna rešenja" i da je "gotovo u potpunosti usklađen" sa međunarodnim standardima, ali navode da je kaznena politika "prilično blaga, posebno prema maloletnicima koji su povratnici" u krivičnim delima.

Zabrinjavajući podaci Uprave za statistiku (Monstat) od 2011. do 2021. godine, pokazuju da je u tom periodu krivično procesuirano 2.600 maloletnika, a polovina sankcionisana.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković poručio je u ponedeljak da "količina i intenzitet nasilja u Crnoj Gori traže reakcije, a ne reči".

"Koliko puta smo trebali da upozorimo da bi sprečili barski scenario… Ovakva količina i intenzitet nasilja traže dela, ne reči. 12.05 je, Crna Goro", zaključio je Bjeković.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track