LJUBO NEĆE VIŠE BITI U KAVEZU: Konačno stižu bolji dani za mrkog medveda sa UŽASAVAJUĆEG SNIMKA (VIDEO)
Foto: Facebook/Animal Survival International

rezervat

LJUBO NEĆE VIŠE BITI U KAVEZU: Konačno stižu bolji dani za mrkog medveda sa UŽASAVAJUĆEG SNIMKA (VIDEO)

Crna Gora -

Stižu bolji dani za medveda Ljuba!

Rezervat koji se prostire na 8.400 metara kvadratnih, jedan od najvećih u Evropi, biće novi dom medvedu Ljubu koji trenutno boravi na imanju "Prihvatilište i oporavak životinja" u selu Blizna u Piperima. Najpoznatiji mrki medved u Crnoj Gori, verovatno i šire, izazvao je pažnju međunarodnih organizacija čiji vlasnici mesecima prikupljaju novac da ga odvedu iz Crne Gore uz tvrdnju da živi u nepodnošljivo lošim uslovima.

Vlasnik imanja Miljan Miličković potvrdio je za RTCG da je rezervat već uređen i da bi trebalo da zvanično bude otvoren 1. maja.

- Ovo je jedan od najvećih rezervata u Evropi. Čak je i najveći u kome će da boravi samo jedan medved. Zahvalan sam Upravi za bezbednost hrane koja nam je obezbedila deo novca za izgradnju jer bez njihove pomoći ne bismo sve postigli. Propisi u našoj zemlji nalažu da prostor za dva medveda treba da ima 150 metara kvadratnih, a Ljubo oduvek sam boravi u tolikom kavezu. Sada će imati ogromno prostranstvo za sebe - naveo je Miličković.

Vlasnik imanja je inače mesecima na meti kritika Međunarodne organizacije za spašavanje životinje (ASI) čiji direktor Dejvid Barit prikuplja novac jer su u toj NVO ocenili da se medved muči te apeluju na vlasti u Crnoj Gori da spasu životinju.

Miličković za RTCG demantuje optužbe NVO "Network for animals" koja je prema njegovim rečima ogranak ASI. Zbog svega toga tužio je ASI odnosno glavni grad i firmu koja im je ustupila prostor za bilborde u Podgorici na kojima su prikazane slike medveda Ljuba koji grize kavez i svoje šape i na kojima zaista izgleda kao da traži spas.

Na pitanje kako komentariše fotografije kaže da je to normalno za medveda koji živi u kavezu, ali da ne stoji da se životinja muči.

Medved Ljubo, Međed Ljubo, medved Ljuba
foto: Facebook/Animal Survival International

- Za njega je najbolje da živi u rezervatu, što će sada i biti slučaj, ali ga držim u kavezu koji je po propisima naše zemlje. Ako mu dajete jabuku pa je izmičete medved pokazuje ljutnju. Neko je napravio snimak sa namerom. Isprovocirao ga je da bi pokazao nervozu i to je zabeleženo - rekao je Miličković.

Na sajtu "Network for animals" juče je inače ponovo izašao članak u kome mole ljude da doniraju novac za spas životinje.

- Neumorno radimo na tome da se Ljubo preseli u utočište za medvede, ali borba za njegovo oslobađanje je puna izazova. Apelujemo na sve da pomognu. Pomozite nam da preduzmemo akciju tako što ćete danas donirati - piše na njihovom sajtu.

(Kurir.rs/RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track