RODITELJI ŠOKIRANI PRESUDOM: Starac (80) oslobođen optužbe za obljubu nad rođakom (7), sudija smatra da delo nije dokazano
Foto: Shutterstock

odluka višeg suda u bijelom polju

RODITELJI ŠOKIRANI PRESUDOM: Starac (80) oslobođen optužbe za obljubu nad rođakom (7), sudija smatra da delo nije dokazano

Crna Gora -

Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju osamdesetogodišnji M.V. iz Mojkovca oslobođen je optužbe da je počinio krivično delo produžene nedozvoljene polne radnje u vezi sa krivičnim delom obljuba nad detetom.

Za slučaj u kome je starac optužen za seksualno zlostavljanje sedmogodišnje devojčice, Više državno tužilaštvo je, u završnici suđenja, zatražilo kaznu od sedam godina zatvora, ali je uprkos tome sude sudija Dragan Mrdak procenio da to nije dokazano i doneo oslobađajuću presudu.

Odluka suda saopštena je juče, a presuda će u pisanoj formi biti dostavljena u roku od mesec dana, nakon čega su na potezu Tužilaštvo i odbrana devojčice, koji imaju pravo na žalbu.

Slučaj da je starac, inače komšija i rođak porodice žrtve, seksualno zlostavljao sedmogodišnju devojčicu prijavljen je 20. juna prošle godine, nakon što je ona to ispričala roditeljima.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iako mu je tada određen pritvor, na slobodi se našao već posle nekoliko dana. Usledio je višemesečni proces, najpre u Osnovnom, a potom i u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju. I u tom periodu, tada osumnjičeni je odlagao saslušanje, pod izgovorom bolesti. Optužnica je konačno potvrđena u Višem sudu Bijelo Polje 14. novembra.

Kako je tada utvrđeno, M.V. je krivična dela nedozvoljenih polnih radnji i obljube nad detetom ponavljao više puta, a pretpostavlja se prema svedočenju da je to trajalo i dvije godine. Sve se dešavalo na imanjima gdje žive ove dve porodice.

Početak suđenja, koji je bio planiran za 14. decembar, odlagan je u dva navrata, jer optuženi nije dolazio na zakazana ročišta, uz tvrdnje odbrane da je bolestan. Prvi put se pojavio na sudu 6. februara, a prethodno je, prema saznanjima porodice devojčice, pokušavao da dobije uput za bolničko lečenje.

Roditelji djevojčice u neverici su da je donijeta oslobađajuća presuda u ovakvom slučaju. Pitaju se da li je moguće da samo pre pet dana Više tužilaštvo predlaže sedam godina zatvora, a danas sudija saopštava da nema dokaza.

“Ne postoji kazna koja bi bila dovoljno velika i adekvatna za ono što je naše dete proživelo. Ipak pitamo se kako je moguće da smo danas doživeli da neko saopšti da nema dokaza za sve što je učinjeno. Istraga u ovom slučaju nije sprovedena ni brzo, ni neozbiljno, o čemu svedoče i navodi optužnice. Nadamo se da će Tužilaštvo reagovati na ovakvu odluku. U suprotnom, svim roditeljima u Crnoj Gori biće poslata poruka da našu decu niko ne štiti, čak ni onda kada se dese ovakva zlodela”, kažu roditelja djevojčice.

Prema navodima optužnice, M.V. je 20. juna 2022. pored seoskog puta, na livadi koja je vlasništvo porodice devojčice, nedaleko od kuće u kojoj i žive, izvršio nedozvoljene polne radnje sa detetom. To je, kako piše, dešavalo više puta i u ranijem periodu tokom 2022. u šumi i na terasi njegove kuće. Tužilaštvo je, na osnovu dokaza, utvrdilo da je pri tom on bio sposoban da shvati značaj svog dela i postupaka.

Viši državni tužilac Hasan Lukač utvrdio je, na osnovu svedočenja optuženog, da je njegova odbrana potpuno nelogična, neosnovana, usmjerena na izbegavanje krivice i u suprotnosti je sa predloženim dokazima.

(Kurir.rs/Roditelji.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track