JAKOV MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU Novoizabrani predsednik stupio na dužnost: "Tamo gde su nas delili da iznađemo slogu"
Foto: Printscreen YT

skupština crne gore

JAKOV MILATOVIĆ POLOŽIO ZAKLETVU Novoizabrani predsednik stupio na dužnost: "Tamo gde su nas delili da iznađemo slogu"

Crna Gora -

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović danas je u parlamentu položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika države.

Ceremonija inauguracije počela je u 12 sati u Skupštini Crne Gore.

Kako je najavljeno, predsednica Skupštine Danijela Đurović otvorila je sednicu, a zatim je usledilo intoniranje himne.

Đurović je rekla da će Milatović položiti zakletvu u skladu sa Ustavom.

„Ustav je propisao institut obavezu poglaganja zakletve. Iako je čine reči, ona nije samo reč. Riječ je bila i treba da ostane tvrđa od kamena, i od ovog našeg crnogorskog. Zakletva je nešto više i uzvišenije o svih reči. Očekujem da javno izgovorena i protokolarno data reč svakog zvaničnika ima i težinu i odgovornost. Tu odgovornost imamo posebno mi, donosioci odlulka“, navela je.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Video Plus

Posle toga, Jakov Milatović je položio zakletvu.

„Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgoovrno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu. Smatram privilegijom ali i najvećom odgvornošću što sam dobio priliku da budem na čelu Crne Gore, rekao je Milatović u govoru posle polaganja zakletve“, rekao je Milatović.

„Smena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokratije budi optimizam da ćemo u narednom periodu s puno više zajedništva rešavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore. Posao koji nas očekuje neće biti kratkoročan i lak. Eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jedankih šansi... zahtevaće punu posvećenost. Podele bivaju izazivane veštački, često s namerom da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva. Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora", poručio je Milatović.

Jakov MIlatović
foto: Printscreen YT

Zvanice su njegov govor Milatovića pozdravile aplauzom.

Đurović je nakon toga kazala da želi Milatoviću da njegovo obavljanje dužnosti predsednika bude na dobrobit Crne Gore.

Time je sednica parlamenta završena.

Protokolom je popodne predviđen koktel u Vili Gorica koji priređuje predsednik Crne Gore sa suprugom.

Među zvanicama na svečanosti prisutni su i nekadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši premijeri Zdravko Krivokapić i Igor Lukšić.... Od poslanika, u sali su, pored ostalih, predstavnici Demokrata, Nove srpske demokratije , Pokreta za promene, itd.

01:08

Inaguracija predsednika CG, dolasci, Aleksandar Vučić

Na inauguraciju su stigli i poslanik i bivši premijer Duško Marković, bivši dugogodišnji šef parlamenta Ranko Krivokapić, nekadašnji predsjednik Skupštine Darko Pajović, ambasador Francuske Kristijan Timonije, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Velike Britanije ser Stjuart Pič, ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks.

Inauguraciji prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Kurir.rs/VIjesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja