PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI! CeMI: Izlaznost do 17 sati 42,2 odsto
Foto: Rina

542.468 građana ima pravo glasa

PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI! CeMI: Izlaznost do 17 sati 42,2 odsto

Crna Gora -

Crna Gora danas glasa na parlamentarnim izborima, 12. put od uvođenja višepartijskog sistema, šesti put nakon obnove nezavisnosti, a za mandate se bori 15 lista.

Birališta su otvorena u sedam časova, zatvaraju se večeras u 20:00, a biračko pravo ima 542.468 građana.

17.20 Do 17 sati glasalo 42,2 odsto

Izlaznost po regijama u 17 sati prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

15.13 - Izlaznost do 15 sati

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 15 sati glasalo je 35,1 odsto upisanih birača, odnosno 190.750 građana.

14.15 - Izlaznost do 14 sati

Iz Koalicije "Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!" saopšteno je da je prema njihovim podacima izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 14 časova - 32,1 odsto, prenose Vijesti.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da su birački odbori odobrili 1,52 odsto zahtjeva za glasanje putem pisma, što je oko 8.300 od ukupnog broja upisanih birača.

"To odgovara uobičajenom procentu odobrenih zahtjeva za glasanje putem pisma", saopšteno je iz CDT-a.

13.16 - Izlaznost do 13 sati

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 13 sati glasalo je 28,10 odsto upisanih birača.

12.17 - Izlaznost do 12 sati

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 12 sati glasalo je 22 odsto upisanih birača, odnosno 119.500 građana.

11.31 - Glasao Milatović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović glasao je na biračkom mestu Sportski i kulturini centar Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

11.16 - Izlaznost do 11 sati

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 11 sati glasalo je 16 odsto upisanih birača.

Nosilac liste "Narodne koalicije - Složno i tačka" Dejan Vukšić glasao je na biračkom mestu 11 Škaljari - Dom kulture, a nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Milan Knežević glasao je na biračkom mestu 88, Mojanovići, Zeta.

10.34 - Izlaznost do 10 sati

Iz Koalicije "Aleksa i Dritan, Hrabro se broji!" saopšteno je da je prema njihovim podacima izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do deset časova - 10,45 odsto.

9.20 - Izlaznost do 9 sati

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do devet sati glasalo je 5,4 odsto upisanih birača ili oko 29.300 birača, pišu Vijesti.

Pravo glasa, do devet sati, iskorostilo je 6,97 odsto Mojkovčanki i Mojkovčana. U toj opštini je 6.538 upisanih birača, a glasa se na 20 biračkih mesta.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do devet sati glasalo je 5,8 odsto upisanih birača.

9.15 - Prve nepravilnosti

Centar za monitoring objavio je da je prijavljena prva nepravilnost na biralištima.

"Prijavljena je upotreba mobilnog telefona na biračkom mestu, kao i fotografisanje glasačkih listića, što predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje", saopšteno je iz CEMI-ja.

9.00 - Do devet sati u Kolašinu je glasalo 6,88 odsto upisanih birača.

Prvo glasa ima 6.044 Kolašinki i Kolašinaca, a oni će glasati na 34 biračka mjesta.

8.20 - Do 8 sati glasalo 2,3 odsto upisanih birača

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do osam sati glasalo je 2,3 odsto upisanih birača ili oko 12.300 birača.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine do osam časova izlaznost je bila 3,5 odsto, a na predsjedničkim izborima 2018. godine 3,3 odsto.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine glasalo je 5,8 odsto.

Prema podacima CDT-a na severu Crne Gore do 8 sati glasalo je 2,1 odsto birača, u centralnoj regiji 2,5 odsto, a na jugu 2,1 odsto birača.

Žrebom je odlučeno da prva na glasačkom listiću bude lista Bošnjačke stranke (BS), čiji je nosilac lider BS-a Ervin Ibrahimović. Druga je lista Hrvatske građanske inicijative, koju predvodi šef te partije Adrijan Vuksanović, a treća lista Narodnog pokreta “Pravda za sve”, na čelu s bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Lista Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa je na četvrtom mestu i predvodi je predsednik SNP Vladimir Joković. Na petoj poziciji je Narodna koalicija koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret (DHP), Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, a nosilac je lider DHP Dejan Vukšić.

Na šestom mestu je koalicija Albanska alijansa u kojoj su Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, a nosilac je čelnik Force Genci Nimanbegu.

Sledi na 7. mestu lista pokreta Preokret koju predvodi bivši poslanik Srđan Perić, a na 8. mestu je Pokret za promjene, predviđen vođom te partije Nebojšom Medojevićem.

Na devetoj poziciji je lista “Mi možemo” na čijem je čelu Dragica Perović Ivanović, na desetoj koalicija “Zajedno”, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija. Nosilac liste je v. d. predsednika DPS Danijel Živković.

Lista Pokreta Evropa sad (PES) je na 11. poziciji i predvodi je šef PES Milojko Spajić, sledi lista Socijaldemokratske partija čiji je nosilac gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, dok je na 13. poziciji lista Građanskog pokreta URA i Demokrata, koju predvodi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Na 14. mestu je lista koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP) i Radnička partija. Nosilac je šef DNP-a Milan Knežević.

Poslednja na biračkom listiću je kolaicija Albanskog foruma u kojem su Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Predvodi je lider AA i predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj.

(Kurir.rs/Fonet/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja