VLADA BEZ SRBA JE PROMAŠAJ I VODI U NOVE IZBORE! Hoće li Milojko Spajić zaobići koaliciju Za budućnost Crne Gore?
Foto: Printscreen/YouTube

pregovori o novoj većini

VLADA BEZ SRBA JE PROMAŠAJ I VODI U NOVE IZBORE! Hoće li Milojko Spajić zaobići koaliciju Za budućnost Crne Gore?

Crna Gora -

Nakon što je Državna izborna komisija u petak proglasila konačne rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, počeli su da teku i zakonski rokovi za konstituisanje parlamenta i sastavljanje nove vlade. U iščekivanju da Milojko Spajić iz Pokreta Evropa sad (PES) i zvanično dobije mandat za formiranje vlade, pojedini mediji spekulišu da je sastav nove vladajuće većine već dogovoren i da su iz nje izostali politički predstavnici Srba u Crnoj Gori, okupljeni u koaliciji Za budućnost Crne Gore. Birati jedva natpolovičnu većinu bez srpskih predstavnika bio bi čist promašaj, jer političku stabilnost može obezbediti samo šira koalicija u kojoj bi mesta bilo za sve aktere koji su porazili Mila Đukanovića i njegov DPS, ocenjuju sagovornici Kurira.

Uvažavanje realnosti

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore poručili su juče da su spremni za razgovore sa PES i ostalim strankama.

Andrija Mandić, Milan Knežević
foto: Youtube prtscr / Al Jazeera Balkans

- Uvažavajući činjenicu da je Pokret Evropa sad osvojio prvo mesto u rezultatskom bilansu, a imajući u vidu da je njihov lider Milojko Spajić najavio da će razgovore o formiranju nove vlade započeti odmah po objavljivanju konačnih rezultata, obaveštavamo javnost i kolege da je naša koalicija otvorena i spremna za razgovore sa PES i ostalim političkim subjektima... Delimo uverenje da je za političko-ekonomsku stabilnost na unutrašnjem planu i evropske integracije na spoljnom planu najvažnije da sprovedemo volju naroda, uz ideju inkluzije i integracije - naveli su iz ove koalicije i naglasili da je društveno-politička većina od 30. avgusta 2020. odnela i sada ubedljivu pobedu.

Pogrešan potez

Politikolog Vladimir Pavićević kaže za Kurir da Spajić treba i mora da ide na objedinjavanje većine od pre tri godine, koja je Đukanovića ispratila u istoriju.

Vladimir Pavićević
foto: Kurir tv

- Spajić se očigledno ne snalazi u ovom procesu pregovaranja o strukturi i sastavu nove vlade. Neko ga je ubedio da treba da ide na minimalnu podršku od 41 poslanika i taj neko ga navodi na put koji je čisti promašaj. Od takve vlade na kraju neće biti ništa i verovatno je da će se ići na nove izbore. Moj savet Spajiću je da u vladu pozove svoje ljude iz PES, koaliciju Za budućnost Crne Gore, SNP, Demokrate, URA i stranke nacionalnih zajednica i da tako formira vladu koja će imati podršku tri četvrtine poslanika u Skupštini Crne Gore. To bi bila stabilna vlada, sa snažnom podrškom u parlamentu, i to je najbolji put za izbor nove vlade u Crnoj Gori - ocenjuje naš sagovornik.

Nezvanične informacije o novoj vladi Crne Gore u kojoj neće biti srpskih političkih predstavnika nedavno je komentarisao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Bošnjaci su dobili šest ministarstava i drago mi je zbog toga, a Srbi su dobili šipak, a ima ih 30 odsto u Crnoj Gori. Imaće i Hrvati ministarstvo, sa 0,9 odsto stanovništva, i srećan sam zbog toga. Imaće i Albanci, samo Srbi neće imati, jer će uvek da budu "remetilački faktor" - izjavio je Vučić na TV Pink.

Procedura

Dugački rokovi

- nakon proglašenja rezultata izbora, teče rok od 15 dana za sazivanje konstitutivne sednice skupštine

- na konstitutivnoj sednici biće dodeljeni poslanički mandati i izabrano rukovodstvo parlamenta

- od konstituisanja skupštine, predsednik Crne Gore ima rok od mesec dana da dodeli mandat za sastavljanje vlade

- kad mandatar dobije mandat, teče rok od 90 dana za sastavljanje vlade

Konačni rezultati izbora

Istorijska pobeda Pokreta Evropa sad

Pokret Evropa sad - 25,53 odsto i 24 mandata

Zajedno (koalicija oko DPS) - 23,22 odsto i 21 mandat

Za budućnost Crne Gore - 14,74 odsto i 13 mandata

Koalicija Demokratske Crne Gore i URA - 12,48 odsto i 11 mandata

Bošnjačka stranka 7,08 odsto - 6 mandata

Socijalistička narodna partija i Demos - 3,13 odsto i 2 mandata

Albanski forum - 1,91 odsto i 2 mandata

Albanska alijansa - 1,49 odsto i 1 mandat

Hrvatska građanska inicijativa - 0,74 odsto i 1 mandat

* Izvor: Državna izborna komisija Crne Gore

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja