NESVAKIDAŠNJI PRIZOR NADOMAK PODGORICE: Na kapiji imanja prihvatilišta našli kutiju, a kada su je otvorili IMALI SU ŠTA DA VIDE
Foto: Shutterstock

staro je 7 meseci

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR NADOMAK PODGORICE: Na kapiji imanja prihvatilišta našli kutiju, a kada su je otvorili IMALI SU ŠTA DA VIDE

Crna Gora -

Mladunče mrkog medveda, staro oko sedam meseci, nepoznata osoba ostavila je u drvenom transporteru na kapiji imanja Prihvatilišta za životinje u selu Blizna nadomak Podgorice, prenele su danas Vijesti.

Kako je saopšteno iz Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP), pretpostavlja se da je meče gajeno kao kućni ljubimac, i da je o svemu informisana Agencija za zaštitu životne sredine, kao i policija i Direkcija za lov.

U Agenciji se navodi da je ''mladunče medveda pribavljeno na nezakonit način'' i da ''ne može ostati kod onih koji ne ispunjavaju uslove, ne poseduju dozvole i znanje za vođenje adekvatne brige o toj životinji''.

Organizacija “Animal Survival International” 2. avgusta je na svom vebsajtu objavila fotografiju i informacije da se na imanju Miljana Miličkovića, vlasnika Prihvatilišta gde je meče pronađeno, i gde se već nalazi šestogodišnji mrki medved Ljubo, nalazi novi primerak te životinje.'

medved, Grizli
foto: Matthew Cuda / Alamy / Alamy / Profimedia

'I hitno pregovaramo sa lokalnim i međunarodnim vlastima da se mladunče odmah ukloni iz ilegalnog zoološkog vrta'', navodi se na sajtu. Iz Uprave za veterinu na čijem je čelu Vladimir Đaković nisu precizirali kad ih je vlasnik imanja informisao o mladunčetu, ali su naveli da su iz nevladine organizacije “Prihvatilište i oporavak životinja”, čiji je Miličković osnivač, dobili obaveštenje ''da je u noći između 30. i 31. jula na ulaznoj kapiji prihvatilišta, na javnoj površini, zatečen drveni improvizovani transporter sa mladunčetom mrkog medveda sa procijenjenom starosnom dobi od sedam meseci''.

Prema nezvaničnim informacijama, Miličković se Upravi obratio 31. jula, a Uprava Agenciji sedam dana kasnije. Iz Agencije dodaju i da ''u Crnoj Gori lovačka društva nemaju kapacitete da drže mladunče medveda'', da ''nema ni adekvatnog zoološkog vrta'', kao i da mesto gde je medved trenutno smešten ''nije zoološki vrt''.

''U toku je postupak za oduzimanje dozvole za držanje većeg broja životinja, s obzirom na to da u toku svog dugogodišnjeg rada, Miljan Miličković nije pokazao spremnost da postupa u skladu sa zakonom, kao i da nema kapacitete da vodi adekvatnu brigu o životinjama'', piše saopštenju Agencije.

U Prihvatilištu tokom decembra prošle godine, u razmaku od 12 sati, uginulo je 14 životinja, među kojima azijska dvogrba kamila, australijanski emu i afrički noj, a on je o tome, kako su tada rekli iz UBHVFP, nadležne upoznao tek nakon gotovo mesec dana. Životinje su pokopane u okviru imanja, ali uzrok uginuća do danas nije poznat.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track