CIRKUS U CRNOJ GORI! Nepriznata CPC ima dva mitropolita! Čankov prijatelj smenio raspopa Miraša, ovaj ne da presto!
Foto: Printscreen/YouTube

igra prestola

CIRKUS U CRNOJ GORI! Nepriznata CPC ima dva mitropolita! Čankov prijatelj smenio raspopa Miraša, ovaj ne da presto!

Crna Gora -

U nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi vodi se prva bitka za prevlast. Umesto Dedeića, kog su na skupu pre tri dana penzionisali mimo njegove volje, izabran je Boris Bojović

Opšti haos u Crnoj Gori dešava se gotovo u svim segmentima društva. Predstavnici nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) izabrali su novog mitropolita, episkopa Borisa Bojovića, kog pak dosadašnji mitropolit Mihailo (Miraš Dedeić) ne priznaje i poručuje da njegov izbor nema legitimitet i legalitet.

Fajt

Bojović, koji je javnosti u Srbiji poznat po prijateljstvu sa osnivačem LSV Nenadom Čankom, kom je prošle godine osveštao slavski kolač, izabran je za novog mitropolita takozvane CPC na, kako su organizatori nazvali to okupljanje na Cetinju, "opštecrnogorskom zboru".

Boris Bojović, CDC
foto: Screenshot YT/CDM Portal

Iz CPC je na društvenoj mreži Iks saopšteno da je na tom okupljanju doneta i odluka da se mitropolit CPC Mihailo povuče u penziju.

S druge strane, Mihailo (Miraš Dedeić) poručio je da je pomenuti događaj zapravo "propali politički miting" bez legitimiteta i legaliteta, te ocenio da to okupljanje predstavlja gaženje ustava CPC. Dodao je i da je to okupljanje pravno ništavno i da ne proizvodi nikakve posledice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo CPC.

Miraš Dedeić
foto: Youtube printscreen

- Uličnim mitinzima ne može se smenjivati mitropolit i birati, pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno ustavu CPC, novi poglavar, te su "odluke" bez ikakve važnosti za CPC - naveo je on.

Zaključio je da će CPC, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, preduzeti crkveno-ustavne mere protiv prekršilaca "unutrašnjeg reda i poretka".

Minorna zajednica

Verski analitičar Draško Đenović ukazuje da sam Miraš nije za 20 godina ni doživeo niti jedan sabor, kao i da problem nije samo s novoizabranim Bojovićem već da konce mrsi i treća struja unutar takozvane CPC - Vladimir Lav Lajović.

- Te tri struje se konstantno sukobljavaju i više se bukvalno ne zna ko pije, a ko plaća. Kako je sve krenulo, oni će imati više sveštenika i mitropolita nego vernika - naglašava Đenović.

Draško Đenović
foto: Kurir tv

Dodaje da je Dedeić ušao u neke godine i popustio u očuvanju situacije koja mu odgovara, dok, s druge strane, ovi ostali ne mogu više da čekaju da neko drugi dođe umesto njega.

- To su, s jedne strane, te političke borbe unutar CPC, koje postoje maltene u svim crkvama. Sve u svemu, ne treba pridavati neku pažnju svim ovim dešavanjima, imajući u vidu da su oni zaista minorna crkvena zajednica. Dok ih je nekadašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpomagao, možda su i imali neki uticaj, ali sada, kada više ni Milo nije na vlasti, dosta je manji njihov i dosad mali uticaj - konstatovao je Đenović za Kurir.

Nenad Čanak

Radujem se zbog uspeha prijatelja

Nekadašnji predsednik LSV Nenad Čanak radostan je zbog izbora svog prijatelja za mitropolita nekanonske CPC.

Nenad Čanak
foto: Kurir TV

- Vladika Boris je moj prijatelj, a uspesi mojih prijatelja su meni uvek razlog za radost. Ne želim da komentarišem različita tumačenja načina njegovog izbora za poglavara CPC, ali sam uveren da će, posle odlaska u mirovinu dosadašnjeg mitropolita zbog odmaklih godina, doći do izražaja nove energije i sveže ideje u funkcionisanju ove verske organizacije. Mislim da to može biti važan korak ka otopljavanju odnosa s Vaseljenskom patrijaršijom, što može biti značajno i u širem kontekstu od isključivo interesa CPC - kazao je Čanak za Kurir.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track