ČEKAJU IZRUČENJE RUDARA MAFIJE! Odužio se postupak ekstadicije Vladimira Erića, osumnjičenog za kopanje TUNELA do depoa suda
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore, Printscreen/Youtube

kad će i da li će

ČEKAJU IZRUČENJE RUDARA MAFIJE! Odužio se postupak ekstadicije Vladimira Erića, osumnjičenog za kopanje TUNELA do depoa suda

Crna Gora -

Još se ne zna da li će i kada Vladimir Erić, jedan od osumnjičenih za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, iz Švedske biti izručen Crnoj Gori. Erić je po međunarodnoj poterniciuhapšen 13. oktobra na aerodromu u Stokholmu dok je pokušavao da se ukrca na let za Beograd.

Ministarstvo pravde Crne Gore je 19. oktobra 2023. godine od Ministarstva pravde Kraljevine Švedske zatražilo izručenje državljanina Republike Srbije Erića radi krivičnog gonjenja zbog krivičnih dela kriminalno udruživanje, teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Molba za izručenje je poslata i redovnim putem i preko NCB Interpola Podgorica.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

“Od nadležnih organa Kraljevine Švedske zavisi koliko će trajati ekstradicioni postupak i kakva će biti odluka”, rečeno je Vijestima u Ministarstvu pravde Crne Gore.

Stina Lundkvist, viši javni tužilac u Državnom javnom tužilaštvu Švedske, na pitanje u kojoj je fazi proces ekstradicije Vladimira Erića, odgovorila da su informacije poverljive, tako da ne može da odgovori.

Od nadležnih organa Kraljevine Švedske zavisi koliko će trajati ekstradicioni postupak i kakva će biti odluka, rečeno je U Ministarstvu pravde Crne Gore. Trajanje postupka izručenja u Švedskoj može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući složenost slučaja, pravne procedure i moguće pravne žalbe. Uobičajeno je da postupak izručenja traje nekoliko meseci, ali može biti i duži ako dođe do pravnih komplikacija ili odugovlačenja.

Viši sud u Podgorici, tunel, Dritan Abazović
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Da podsetimo Erić je navodno automehaničar iz Loznice koji u svom vlasništvu ima i auto-servis. U kopanju tunela učestvovali su, kako je saopštila crnogorska policija, Lozničani Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), saopštile su crnogorske vlasti deset dana nakon što je tunel otkriven. Oni se nalaze u bekstvu, a osumnjičeni se da su po nalogu organizatora kriminalne grupe, koji još nije identifikovan, obili depo Višeg suda u Podgorici.

Prema podacima iz istrage, Dejan Jovanović je 11. septembra taksijem prešao granicu sa Srbijom, a Veljko Marković i njegov stric Milan Marković istog dana ušli su u autobus koji saobraća do Sarajeva, karte su kupili do Foče, što im je bila krajnja destinacija, dok za osumnjičenog Vladimira Erića samo postoji podatak da je ušao u Crnu Goru.

Iz sudskog depoa su osim 19 komada oružja ukradeni i mobilni telefoni pokazao je popis te sudske prostorije. Provala u sudski depo primećena je 11. septembra, kada su nadležni najpre utvrdili da je neko “samo” ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom iz Njegoševe ulice broj 12.

Kurir.rs/Vijesti

Bonus video:

01:33

Kurir na licu mesta: Najnovije informacije iz Sokobanje gde su poginuli rudari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track