VOJSKA CRNE GORE HAVARISALA OKLOPNO VOZILO OD 500.000 DOLARA: Težak incident na vežbi u Pljevljima MORAJU DA TRAŽE REZERVNE DELOVE
Foto: Daniel Löb / AFP / Profimedia

haos

VOJSKA CRNE GORE HAVARISALA OKLOPNO VOZILO OD 500.000 DOLARA: Težak incident na vežbi u Pljevljima MORAJU DA TRAŽE REZERVNE DELOVE

Crna Gora -

Oklopno vozilo Vojske Crne Gore teško je oštećeno prilikom incidenta koji se dogodio prilikom vojne obuke u Pljevljima.

U nezgodi nije bilo povređenih, a na vozilu je pričinjena znatna materijalna šteta i prema saznanjima Dana nalazi se u vojnom hangaru u Podgorici i još nije u funkciji.

Ministarstvo odbrane platilo je prema nezvaničnim informacijama oklopno patrolno vozilo "oškoš" više od 400.000 evra.

- Tačno je da je tokom obuke na poligonima u okolini Pljevalja došlo do oštećenja na jednom lakooklopnom patrolnom vozilu OSHKOSH. Budući da je u pitanju oklopno vozilo, a da mu je namena upotreba u borbi i za izvršavanje borbenih zadataka, obuka u njegovom upravljanju je složena i često riskantna. Takva vrsta obuke nekada proizvede i štetu na sredstvima, što se u ovom slučaju i desilo sa jednim vozilom, ali je važno da nije bilo posledica po ljudstvo i da šteta nije značajnija - navode za Dan iz Ministarstva odbrane.

Trenutno je u toku postupak nabavke rezervnih delova i opravke.

- Nakon oštećenja vozila formirana je komisija koja je u skladu sa propisima ispitala sve okolnosti u kojima se događaj desio i konstatovala da nema odgovornosti vozača i komandnog kadra - odgovorili su iz ministartsva.

Crna Gora je 23. oktobra 2019. sa američkim proizvođačem "Oshksosh Defence" sklopila ugovor za kupovinu 67 lakooklopnih patrolnih vozila za potrebe dve pešadijske čete VCG. Kupljena su vozila tipa "oshkosh JLTV" za nešto više od 36 miliona dolara.

Vozila su prema nezvaničnim informacijama plaćana oko 400.000 dolara po komadu bez ikakve opreme. Uz dodatnu opremu i druge troškove jedno lakooklopno patrolno vozilo koštalo je oko pola miliona dolara.

KUPUJU SIMULATORE

Ministarstvo odbrane sada kupuje simulatore za "oškoš" vozila koja vojska ima na raspolaganju od jeseni 2020. godine.

Za nabavku dva dinamička simulatora planiraju trošak od oko dva miliona evra. Prvo će biti naručen jedan simulator za JLTV 4x4 vozila. Iz tog resora su ranije naveli da se radi o prioritetnoj nabavci s obzirom na to da se JLTV vozila već koriste, a da je njihovo održavanje skupo.

Nabavkom simulatora očekuju znatne uštede u tom pravcu, ali i po pitanju troškova za vežbe.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track