KRALJU KRIPTOVALUTA CRNOGORSKI SUD POTVRDIO KAZNU: Do Kvon i Čand Jun ostaju po 4 meseca u zatvoru zbog falsifikovanja dokumenata
Foto: printscreen YT RTCG

odbijena žalba

KRALJU KRIPTOVALUTA CRNOGORSKI SUD POTVRDIO KAZNU: Do Kvon i Čand Jun ostaju po 4 meseca u zatvoru zbog falsifikovanja dokumenata

Crna Gora -

Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane žalbe Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i branilaca okrivljenih južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna, protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su korejski državljani osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave saopšteno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

" Presudom Višeg suda u Podgorici odbijene su kao neosnovane žalbe ODT Podgorica i branilaca okrivljenih korejskih državljana C.J.H. i K.D.H., izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su okrivljeni zbog falsifikovanja isprave osuđeni na po četiri meseca zatvora i izrečena im mera bezbjednosti oduzimanja predmeta upotrebljenih u izvršenju krivičnog dela - falsifikovanih pasoša i ličnih karata - navodi se u saopštenju suda.

Veće Višeg suda u Podgorici je, kako se navodi, ukazalo da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, te da je pravilno primenio Krivični zakonik Crne Gore, kao i da je utvrdio i vrednovao sve okolnosti koje su od uticaja na izbor krivične sankcije i njenu visinu.

Do Kvon
foto: Printscreen YT

- Osim toga, pravilno su cenjene i sve olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih C.J.H. i K.D.H., držanje okrivljenih tokom postupka, kao i činjenica da sud nije proveravao da li su falsifikovane putne isprave korišćene, budući da je prvostepeni sud u tom pravcu dao jasno i valjano obrazloženje. Stoga, smatra da su izrečene kazne adekvatne težini izvršenog dela i ličnosti okrivljenih kao učinilaca, te da će se u svemu ostvariti svrha kažnjavanja, a da je izrečena mera bezbednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog dela - pasoša i ličnih karata, bila neophodna kako bi se učinioci sprečili da ubuduće vrše krivična dela - kazali su iz Osnovnog suda u Podgorici.

Da podsetimo Kvon i njegov prijatelj uhapšeni su na podgoričkom aerodromu u martu ove godine sa lažnim pasošima Kostarike i Belgije. Kontrolisani su prilikom ukrcavanja za Dubai. Nakon toga su uhapšeni, a ubrzo je stigla zamolnica za izručenje "kralja kriptovaluta" od SAD, gde ga potražuju zbog prevare teške oko 40 milijardi dolara.

Do Kvon je mesecima pre hapšenja u Podgorici luksuzno živeo u elitnom beogradskom naselju Dedinje, a u Srbiji je čak imao i registriranu kompaniju. Suosnivač propale kripto-kompanije "Terraform Labs" Do Kvon, snovao je kompaniju u Srbiji, samo 3 nedelje nakon što se našao na Interpolovoj "crvenoj poternici", za okruglo 100 dinara, pokazuju zvanični podaci APR. Portal DLNews, piše da je Kvon sa partnerom, Han Čang Joonom, osnovao kompaniju pod nazivom "Codokoj22 d.o.o. Beograd" 12. oktobra 2022. godine, tri nedelje nakon što je završio na poternici Interpola. Firma je registrovana u centru Beograda, a zanimljivo je da je D.O.O registrovan za obavljanje konsultantskih aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Oba Korejca su iskoristila pasoše pri registrovanju kompanije.

Kurir.rs/Dan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track