ŠOK ZA CRNOGORCE: Srbi na popisu zabeležili najveći rast, srpski jezik VEĆINSKI!
Foto: EPA/Boris Pejović

ŠOK ZA CRNOGORCE: Srbi na popisu zabeležili najveći rast, srpski jezik VEĆINSKI!

Crna Gora -

Srbi zabeležili najveći rast među populacijom, Crnogorci imaju manji pad.

Preliminarni rezultati popisa u Crnoj Gori, na uzorku od 80 odsto prebrojanog materijala: Srbi beleže najveći rast u odnosu na 2011, srpskim jezikom govori većina stanovništva.

Popis, koji su, makar do trenutka kada je počeo (kasnije je sve bilo u savršenom redu), pratile mnogobrojne kontroverze i nesuglasice, završen je pre nekoliko dana i sada polako pristižu neki rezultati.

Uzeti su na osnovu uzorka, ali kao i kada su izbori u pitanju, konačan rezultat se retko bitnije razlikuje od trendova koji se mogu videti iz uzorka.

Prema podacima do kojih je došao crnogorski portal Borba, Srbi koji su na popisu 2011. činili 28,73 odsto populacije ostvarili su najbolji rezultat na popisima stanovništva koji se organizuju u poslednjih 80 godina.

Crnogorci su i dalje najbrojnija nacija, ali su ostvarili mali pad u brojnosti u odnosu na 2011, dok su Bošnjaci ostvarili rast u odnosu na popis pre 13 godina. Broj Albanaca, Hrvata i muslimana je skoro identičan rezultatima s prošlog popisa.

Kada je u pitanju jezičko opredeljenje, rezultati pokazuju trendove slične nacionalnom opredeljenju.

Srpskim jezikom govori natpolovična većina građana na osnovu 80 odsto obrađenih materijala. Podsetimo, na prošlom popisu je 43 odsto popisane populacije govorilo srpskim jezikom.

S druge strane, onih koji govore crnogorskim jezikom je manje u odnosu na 2011. Treba istaći da je njihov pad, po ovom uzorku, duplo veći nego što je pad broja Crnogoraca.

I na kraju, treba dodati da je broj građana koji govore tzv. bošnjačkim jezikom drastično manji od broja lica koja se izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Kurir.rs/Republika/Borba

Bonus video:

01:58

POČEO POPIS! DO 15. DECEMBRA OBIĆI ĆE SE 680.000 GAZDINSTAVA! Domaćica izrazila utiske o pitanjima popisivača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track