ISPRAVKA Crnogorski premijer Milojko Spajić nije govorio o "teranju Rusa"
Foto: Printscreen/Twitter/Milojko Spajić

SVETSKI EKONOMSKI FORUM U ŠVAJCARSKOJ

ISPRAVKA Crnogorski premijer Milojko Spajić nije govorio o "teranju Rusa"

Crna Gora -

Milojko Spajić, premijer Crne Gore, rekao je u Davosu da su crnogorske vlasti u zemlji uspele da smanje udeo turista iz Rusije i smanje zavisnost od ruskog turističkog tržišta i investicija, prenosi Aloonline.me koji tu izjavu ocenjuje kao "skandal" iako je informacija netačno interpretirana, na šta nam je ukazalo Raskrinkavanje.me.

A šta je to Spajić rekao na panelu Svetskog ekonomskog foruma i na kakvo je pitanje odgovarao?

Moderatorka panela je kazala da je "većina zemlja Zapadnog Balkana nekako zaglavljena u procesu i čekaonici, celu generaciju, to je veoma dug period".

- Ruska invazija na Ukrajinu dala je novi momentum procesu pristupanja EU, i Crna Gora se gleda kao jedan od kandidata sa najboljim rezultatima. Kakav ekonomski argument vi koristite da uvjerite Brisel da treba da ubrza proces? - upitala je moderatorka Spajića.

Crnogorski premijer je onda objasnio kako mu je bilo začuđujuće kako Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana fali ekonomske povezanosti sa EU.

- Kao neko ko dolazi iz privatnog sektora bilo je začuđujuće videti da Crnoj Gori i nekim drugim državama Zapadnog Balkana fali ekonomska povezanost sa EU - naveo je Spajić.

On je potom nastavio odgovor koji smo u tekstu i naveli.

- Kada sam postao ministar finansija 2020. nasledili smo državu čiju su infrastrukturu u potpunosti izgradile kompanije i finansijeri izvan EU. Kao turistička zemlja koja svake godine prima milione turista, većina turista je dolazila iz Rusije. I investitori su bili skoro isključivo van EU - kazao je Spajić.

On je podsetio da je Crna Gora "geografski veoma blizu geografskom centru Evrope, koristi evro itd".

- Čudno je, okruženi smo Evropskom unijom, čudno je imati takvu državu. To smo promenili. Sada je broj ruskih turista 7-8 odsto, to je značajno manja zavisnost od ruskog tržišta za turizam. Ono je postalo zamenjivo, više nego što je to ranije bio slučaj. Zavisnost se mnogo smanjila. Za infrastrukturu smo konačni potpisali sa EIB veliki investicioni dogovor za našu železnicu. To je prvi put da dobijamo tako veliku investiciju iz Evrope - rekao je Spajić.

Dakle, premijer nije govorio ni o kakvom teranju ruskih turista već o smanjenju zavisnosti od tržišta van EU i okretanju evropskom tržištu i ovom prilikom se izvinjavamo čitaocima zbog netačnog interpretiranja Spajićevog govora.

(Kurir.rs/Aloonline.me/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:35

MILOJKO SPAJIĆ NEĆE USPETI DA NAPRAVI VLADU Asanović: Udružuje se sa bivšim koalicionim partnerima Mila Đukanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja