U KUČIMA KLAO DECU, A DPS MU DIGAO SPOMENIK USRED PODGORICE Priprema se peticija za izmeštanje spomenika Mirku Petroviću
Foto: Youtube/ ADRIA TV Montenegro, Printscreen

pala odluka

U KUČIMA KLAO DECU, A DPS MU DIGAO SPOMENIK USRED PODGORICE Priprema se peticija za izmeštanje spomenika Mirku Petroviću

Crna Gora -

U prepunoj sali Doma omladine na Ublima prekjuče je donesena odluka da se formira Inicijativni odbor Kuča koji će pripremiti tekst peticije za izmeštanje spomenika Mirka Petrovića Njegoša iz centra Podgorice.

Sa skupa je poručeno da će se boriti svim pravnim sredstvima za ostavrenje svog cilja jer je Mirko Petrović, “kučki krvnik koji je u Kučima klao decu u kolijevci”.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću Njegošu postavljen je na Trgu nezavisnosti u Podgorici 31. jula 2017. godine i pored protivljenja jednog čitavog brdskog plemena Kuči.

A razlog za protivljenje njegovom podizanju je itekako jasan – Pohara Kuča sprovedena po naredbi knjaza Danila. U narodu se i danas prepričava naredba knjaza Danila, koju je dosledno sproveo njegov brat, vojvoda Mirko Petrović: „Udri Kuča na božju veru, ako ga drugačije uhvatit ne možeš… i deca u kolevkama da se kolju!“

Razlog krvavog pira bio je bunt Kuča, koji nisu mogli više da trpe teror koji je sprovodio cetinjski gospodar.

Sablja Mirka Petrovića i „njegove vojske sekla je glave tek rođene dece, a od njene oštrice nisu pošteđene čak ni žene trudnice”, samo je detalj iz brojnih kazivanja zapisanih u knjigama savremenika, prenosi Politika.

A prema kazivanju očevidaca iz vremena tih tragičnih događaja, posebno zapisu vojvode Marka Miljanova, „posečene su 243 plemenske glave, od čega 17 ’vojničkih’, dok su preostale bile staraca, žena i djece…”

„Glave ljudi i dece, koje su posečene, skupljene su na uljanik popa Luke ih pobodene na rozge oko uljanika, kako bi i vojvoda Mirko moga gledat i vidjet koliko ih je”, zapisao je glasoviti vojvoda Marko Miljanov.

„Šta reći za mnogobrojne posečene glave glasovitih plemenika, njihovim zapaljenim ognjištima, pa čak i crkvama!? To je zločin koji u današnjoj terminologiji može ponijeti i najsuroviju riječ – genocid”, kazao je svojevremeno okupljenim Kučima sveštenik Branko Tapušković. „A Zločinci nisu mogli da pobegnu od Božjeg suda. Knjaz Danilo ubijen je od ruke Todora Kadića, dok je njegov brat vojvoda Mirko umro od kolere.”

Sa skupa održanog u Kučima, ovo brdsko pleme traži izmeštanje spomenika, a kako kažu, ne pozivaju na njegovo rušenje, već prosto izmeštanje.

Kuči tvrdi da je vlast Demokratske partije socijalista namerno postavila spomenik 2017. godine kao osvetu Kučima koji su uvek bili protiv Mila Đukanovića i njegove mafijaške klike.

Književnik Perivoje Popović kazao je da je postavljanje spomenika krvniku Kuča u centru Podgorice u stvari Treća pohara Kuča i da i stari i mladi treba da se udruže zajedno da se skupi što više potpisa za peticiju da se pitanje uklanjanja spomenika stavi na dnevni red neke sednice Skupštine opštine.

Momčilo Vuksanović je poručio da krvniku Kuča nije mesto na vratima Kuča i da se svim pravnim sredstvima treba izboriti za njegovo ukljanjanje sa te pozicije.

I Milisav Popović je naglasio da glas Kuča treba da se čuje i da je neophodno da se o zločinu Mirka Petrovića i njegove vojske mora javno govoriti. Sa skupa je poručeno da će do kraja meseca krenuti sa prikupljanjem potpisa za pomenutu peticiju.

(Kurir.rs/ Borba.me/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:00

Spomenik Pećancima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track