PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG DIREKTORA POLICIJE CRNE GORE Optuženo je još 14 ljudi, a svi se terete za OZBILJNA KRIVIČNA DELA
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

specijalno državno tužilaštvo

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG DIREKTORA POLICIJE CRNE GORE Optuženo je još 14 ljudi, a svi se terete za OZBILJNA KRIVIČNA DELA

Crna Gora -

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, potvrdila je "Vijestima" Marija Raković, samostalna savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda.

Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba, koje se terete za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična dela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem cigareta označen je Aleksandar Mrkić, koji je u bekstvu.

Veljović, koji je uhapšen 24. jula prošle godine na Žabljaku, optužen je za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Po nalogu SDT-a lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja.

To tužilaštvo tereti ga da je poverljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu - švercu cigareta.

Nekadašnji prvi policajac negirao je krivicu, objasnivši pred specijalnim tužiocem da je Mrkića i njegove poslove istraživao, a ne pomagao mu.

Optužnica je podignuta protiv: Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Specijalno državno tužilaštvo zvanično je potvrdilo da je podignuta optužnica.

"Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična dela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja", saopštio je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić.

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je delovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savetnik Predsednika Crne Gore za odbranu i bezbednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca", navodi Radonjić.

Takođe, kako je kazao, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je Veljović, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotriebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smeo dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

"U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bekstvu ili nisu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne poternice, sudi u odsustvu. Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mera bezbednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namenjeno za izvršenje krivičnog dela krijumčarenje", zaključuje Radonjić.

(Kurir.rs/Vijesti.me/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:05

LJUBAN KARAN: Milo Đukanović i crnogorski klanovi su pušteni niz vodu, Crna Gora neće biti kriminalna država

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track