MARIJETIN ŽIVOT SE PRE 20 GODINA PROMENIO PREKO NOĆI Nije odustala i sada je na listi 100 najuticajnijih u svetu
Foto: Screenshot RTVCG

MARIJETIN ŽIVOT SE PRE 20 GODINA PROMENIO PREKO NOĆI Nije odustala i sada je na listi 100 najuticajnijih u svetu

Crna Gora -

Osmeh je njen zaštitni znak, iza koga stoji velika životna snaga. Marijeta Mojašević odnedavno je poznata kao jedna od samo dve žene sa Balkana na BBC listi 100 najuticajnijih u svetu. Ipak o ovoj titulu Marijeta govori skromno i duhovito.

"Više bih rekla za sebe da sam inspirativna", kaže Marijeta.

I jeste inspirativna. Pre 20 godina Marijetin zivot se promenio preko noći. Dva moždana udara ostavila su joj trajni invaliditet.

Ipak sve to je nije sprečilo da pomaže mladima da pobede predrasude i stereotipe upravo o osobama sa invaliditetom.

Osmislila je radionice "Život sa invaliditetom" na kojima osnovcima i srednjoškolcima govori o vlastitom iskustvu.

Marijeta Mojašević
foto: Screenshot RTVCG

"Ponekad imaju pogrešne pretpostavke, oni to stigmatiziraju uglavnom a ja upravo ovim predavanjima nameravam da ih odvratim od toga. Ne kazem da je imati invaliditet isto kao nemati invaliditet ali ne treba ljude koji imaju jednostavno imati predrasude i staviti ih u kutiju posebnu treba da se druže", poručuje ona.

No da bi menjali svet prvo moramo menjati sebe. Invaliditet koliko god da je to teško prihvatiti ne znaći i kraj sveta i vremenom naučite da govorite o tome sa osmehom, bas kao Marijeta.

"Volim kad predajem njima da kažem kao da je to da se probudite i druga ste osoba a ista ste osoba a druge su mogućnosti vaše u životu", zaključuje ona.

Kurir.rs/RTCG

Bonus video:

01:41

ZBOG NEZGODE NA POSLU OSTALA INVALID U 22. GODINI! Inspirativna priča prvakinje sveta u paraolimpijadi: Ovaj poziv je sve promenio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track